Monday, September 6, 2010

Teringat Nostalgia Dulu......

DAM...DAM...DUM..BUNYI MERCUN...

Assalamualaikum kengkawan.......
Tetiba plak aq teringt nostalgia lamer....
Nak tau x psl aper???
Dh nk raya ni, klu kt kmpung aq...
Asik2 bunyi Pom..Pom..Pom..Kebabom..
Kadang2 wat aq terkejut jerk...MencARut tu apatah lg..Memang slalu meniti kt bibir ni..
huhuhuu....Masa zaman aq menengah rendah dulu,
aq mmg OBSES ngan mercun ni...Nk2 klu jumpa mercun yg pelik2,
mmg sah2 aq nk try main...
Cm2 mercun aq dgr dulu, mercun ular lah, lebah lah, paip lah cm2 lah..huhuhu..
So, meh kita cter sket snarai2 pendek mercun yg aq pnh main..Xkn nk cter smua kottt..
Alamat mmg 3hari/3malam aq menaip..(OK TIPU)HUHuhu...

Mercun bola..Of course lah semua prnah main kn...Bunyi dia dulu kuat..Tp skrg cm biasa jerk....Dulu, masa form 2 n 3,lepas terawih jerk, aq, azreen n nizam akan memeriahkan suasana tepi masjid dgn bunyi mercun ni..huhuhh..smpai berpeluh2 ktowg main..huuhhhu...Tp, kadang2 tu risau gak takut2 pak imam yg tgh wat terawih smpai 20 rakaat tu, melatah plak...Habis batal solat makmum..Tp, Alhamdulilah blom prnah berlaku lg....huhuuhuh..



Bunga api ni menjadi kegilaan kanak2, wanita dan kaum2 mak nyah sbb api warna warni..Kejap warna merah, kuning pastu hijau..Cm ader butang boleh laras lah plak...huhuhu..
Adik sedara aq yg pompuan tu, suka sgt main...aQ POwn joinlah skali..Mmg meriah time raya waktu tu..Bunga api besi pown ok...Cantik jerk api dia..huhuhu..Tp, aq xsuka bngA aPI ASap....Ala, yg warna merah tu...t terbatuk2 aq..huuuh...

Fuh...thunder clap...my feveret..huhuhu...suka sgt dgr bunyi...Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeetttttttttttttttttttttttttttttttttt....pom!!!huhhuhuhu.....Aq sgt risau biler main mercun ni....kena cari port baik punyer, bru boleh main..yelah2 kot2 tgh2 main, terkena plak kt wayar elektrik yg menjalar2 kt langit tu..hbis satu kampung xder bekalan api..huhuhu....Ha.......yg ni ala2 cm thunder clap, tp, version XXXL pUNYER,....Aq suka tgk mercun ni time meletop....ala2 cm smbutan merdeka plak...huhhuu....

Mercun das...or dalam bahasa korea nya, mercun senapang..memang feveret Aq....makin panjang,makin best....huuhhuhu...warna warni jerk api yg kjuar..tp ingt, klu nk main, halakan kt atas, bukan hala kt depan or kengkawan mahupun pakcik yg sedang bertungkus lumus mengacau dodol...silap2 disumbatnya mulut korg ngan batang penyapu cap mak cik gayah...xberaya lah korg jawabnya...huhuhuhu...,


Mercun butterfly....seangkatan ngan mercun lebah or lalat...akan berpusing ke atas dengan api yg warna warni.....sgt cantik...pernah skali tu, aq main, pastu TERmasuk dlm rumah orang..Pergh time tu serius aq risau gler...Ingt2 terbakar umah owg tu..Alhamdulilah x...huhuhuhh...

Huhuhu...dulu aq ader sepaket mercun ni....tiap2 malam aq main..dan tipa2 malam mak n mak cik aq asik terkejut lalu mereka memarahi aq...huhuhuh...bg aq, bunyi mercun ni, lg kuat drpn mercun bola..huhuhu...


Haaa..........yg ni pown ramai suka main....tp, bg aq biasa2 jerk...mercun naga nama diberi...aq suka main yg saiz besar drpd ni..bunyi pown lg kuat..tp, jarang jumpalah...kadang2 bju melayu aq habis kena belerang lepas terawih dulu, sbb mercun ni punyer psl lah...huhuhuhu...pernah skali tu, aq jumpa mercun ni dlm umah aq..tp, api kt sumbu tu dh terpadam..makhluk manerlah yg baling tu...pergh,...nasib baik..buatnyer meletop dlm umah..x ke hitam lantai umah aq???? huhuhuh...


Dan..penutuop untuk entry kali ni adalah:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.MERIAM!!!!!!
sGT BAHAYA...klu korg xreti nk main, den ingtkan janganlah ekau sebok nk main...slalu dulu, aq main meriam tin jerk..or org felda pggl meriam katak..huhuhhu..tp, bunyi still lg power deq..huhuhuh....Paperpown, moral utk entry ni, jgnlah korg terlalu obses ngan mercun cm aq dulu...relax suda....klu nk main tu, hati2..jgn smpai membahayakan telinga org yg mendengar bunyi mercun korg dan tangan korg selaku pembakar terhormat mercun2 tu..huhuuuh..

Akhir kata,

SELAMAT HARI RAYA....
dUit raya yg korg dpt tu, gunAKAn sebaik mungkin, jgn sibuk beli alat make-up barulah, tumit tinggi barulah, main duit kutu lah or beli mercun baru.,..klu belanja awek baru tu, no hal...huhuhuh..
.

16 comments:

ayin~weeweet said...

hooo takot wo.bole mati cepat dgr bunyi letop2 ni huhu

Cikgu Fikri said...

wah.......
sampai bole m ati cepat ker?
cm melampau jerk statement......
heheheehehhe......

Fariq said...

dulu mmg best la mnde2 ni..
skrg dh xbley msuk pale la...

Cikgu Fikri said...

fariq.
hahahhaha.
btol2..
tau xpew..
aq pown skrg dh x addict ngan bnda2 cm ni...
aq lbh addict pd gadget jerk...
huhuuh...

mIMey said...

bnyk giler mercunnn

Cikgu Fikri said...

mimey..........
nostalgia dulu2 jeerk.....
heheheh....

F.I.C.K.R.Y said...

Sorry bro lambat komen, aku jarang online sebab semua adek aku yang kat asrama dah balik. Semua nak main game.

Sembang pasai mercun nie kan, aku suke main mercun roket, mercun papan, sama mercun gasing. Mercun naga pown aku suke.

Tapi sekarang dah besar memanjang, so semangat nak main mende2 camtue dah berlalu sepi jer hakhakhakk..

*Dulu-dulu pernah gaks sakat budak pompuan dengan baling mercun pom-pom.
Alaa... orang panggil mercun bawang~

Cikgu Fikri said...

hhuhuhuuh....
xder hal lah bro....
huuhhuhu.
wah,
nakal ko kan sakat bdk2 pompuan...
hehehehe....

Munira Muhiyddin said...

aku layan mercun pop pop plus bunga api yang besi tuh
sungguh mencabar nak main . HAHAHAHA -,-
ayat last ko mmg tak boleh blah

Cikgu Fikri said...

huhuhuhu.
mercun pop2 tu mmg sgt mencabar...
huhuuhh.......

Dark Half said...

skang ni masing2 dah dewasa kekonon korang pandang sepi la kat mercun2 ni sume.dah jd bapak org x lama lg aku rs sure sume pakat2 jd lebih teruk dr anak...haha...kemaruk lama x main

Cikgu Fikri said...

Dark Half...
btol2...
silap2 bapak yg over dr anak...
lepaskan gian nk main mercun..
huuhuh....

Humanity Life said...

Wooooo... kalu main meriam camtu.. bahyekan diri tew.. (Selamat Hari Raya Maap Zahir dan Batin...)

Artikel terkini : http://humanitylife.blogspot.com/2010/09/piranha-3-d-2010-movie-stream.html

Cikgu Fikri said...

humanity life,
tau xpew...
sgtlah bahayer...
jgn maim meriam tau..
huhuhuh.....

azreenazeman said...

hahaha..mmg btol..dlu ko slalo main mercun lpas smbhyg terawih LAPAN RAKAAT..rndu gLer time tu..ngn nizam skali..tp yg pliknye..knp ayat last tu msti ade 'beli brg make up'? kne t ni..huhuhu..btw, Selamat Hari Raya yek..mf zahir jek..btin xde..wakakaka.. :D

Cikgu Fikri said...

huhhuhuh.
Azreen,
tergelak2 aq bcer komen ko...
huhuh..

tp, xperluah BOLD kan LAPAN RAKAAT tu...
huhhuhu...
lg 1, haruslah sbut alat2 make-up...
huhuhuu....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails