Thursday, February 7, 2013

GIGIH MENELAAH TATABAHASA DEWAN!!!!!

Assalamualaikum..

Seperti biasa, kalau naik-naik sem, mula-mula relax sket.. Tapi bila dah selang dua, tiga minggu, start lah dapat asgment... Tapi nasib baik tak dapat selepun cam  zaman foundation dulu.. Alhamdulilah..

Ha, aku nak citer ngan korang, sekarang ni mood aku nak update blog pun cam chipsmore.. Kejap ada, kejap takder!!! Serius weh! Tapi bila pikirkan traffic, dan sebagainya, gigih jugak aku update walaupun sekarang musim menelaah tatabahasa dewan bagi aku..

tatabahasa dewan aku ni dulu cantik.. tapi ntah macam mana rasanya masa tengah kemas bilik, aku masukkan dalam beg.. bila aku tgk balik, dah kemot cam tu... bila tgk kawan2 aku, still bersih jerk bukunya..terus aku rasa segan....

Kenapa plak kena menelaah?

Ha, sebab aku kena siapkan asgment MORFOLOGI (pembentukan kata) dan SINTAKSIS (pembentukan ayat).. Dua-dua ni merupakan teras dalam tatabahasa bahasa Melayu... Untuk asgment Morfologi, ktorang kena kaji pembentukan kata dalam lirik, cerpen, or teks yang kita pilih.. Mula-mula tu aku rancang nak amik lirik MENTERA BERADU.. Tapi, aku tukar plak... Aku cadang nak wat cerpen sendiri, then kaji cerpen aku tu.. Huhuhu..

Yang sintaksis plak kena kaji pembentukan ayat dan frasa dalam VIDEO!!! Gigih lah lepas ni nak menelaah dialog video kan... Terpikir jugak nak kaji video BOBOI BOY!!!!!

Semoga dapat lakukan yang lebih baik untuk sem ni.. Doakan saya yer.. Amin :)

4 comments:

Azwa Azee said...

good luck :)

Chic Na said...

cam susah je bunyinya..

selamat bermorfologi. hehe..

Nick Nashram said...

kalo aku pulak tiap2 hari menelaah dictionary..haha

Nazmin Nazifa said...

all the best !! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails