Friday, March 1, 2013

PERNAH LANGGAR MONYET?

Assalamualaikum...

Kau pernah tak ada pengalaman pernah langgar haiwan seperti beruk, kucing, bahavi dan lain-lain.. Ha, kisah yang aku nak ceritakan ni, bukan kisah aku yer.. Tapi pengalaman kawan aku..Dia ada post dalam FB pasal benda alah ni... Bila aku baca, terus aku rasa macam..ntah lah..aku dapat rasakan perasaan serba salah kawan aku pada masa tu...

Status di lebih kurang macam  ni:

Ya Allah.. sedihnya aku.. Aku terlanggar anak monyet.. dan mak dia berlari kejutkan anak dia.. ARGH!!!!!

Aku dapat rasakan serba salah perasaan kawan aku masa ni.. yelah kan.. Aku rasa tak semua manusia sanggup nak bunuh haiwan sesuka hati... Mungkin dia terlanggar secara tak sengaja.. Tapi bila aku bayangkan bagaimana cara sang ibu monye tu berlari, serius sedih.......

Tu lah kan,betul cakap orang, haiwan pun tahu sayangkan anak.. Tapi ada manusia yang sanggup buang anak.. Mungkin manusia itu dalam belenggu dan dilema serta tak tahu nak buat apa dengan anak tu kan? Itulah sebabnya Islam mengharamkan ZINA.... sebab apa? Salah satunya sebab gejala buang anak ni pasti berlaku...

 Tu jerk citer aku untuk malam ni.. Walaupun penuh asgment ni, tapi gigih jugak nak update citer sket.. Semoga kita sama-sama mendapat manfaat..Amin :)

pssssst: Kepada kawan-kawan blogger yang sudi komen di blog saya.. Terima kasih..Nanti bila dah free sket, saya lawat blog anda yer.. :)

8 comments:

hana hadi said...

xpernah.. harap xpayah la terlanggar. nanti terbayang dan rasa sedih.huhu

Nana Liena said...

pernah..anak kucing baru lahir.. lagi sadis..huhu..

Cik Embun said...

penah tgk anak kucing baby lagi... kena lenyek dengan kereta.. kesian tgk anak kucing tu btarung nyawa.. mak kucing dtg jilat2 anak dia...

cik chinta said...

lgr ape pon mst rs bslh. nk2 klo lalu kg, kn slow2

Cik Jelly Chan (CJC) said...

pernah langgar anak kucing je...masa nak parking...still rsa besalah smpai skrang...sopp sopp

Nazmin Nazifa εїз said...

Sedihnye ...tak pe qada' dan qadar Allah ..

Faridzuan said...

Ya Allah, kau lindungi anak monyet yang tak berdosa tu. Amin. Tak apa, sudah takdirnya nak buat macamana. Huhu.

laskar pelangi said...

waaaa..sedihnya -____-
buat masa sekarang,kita tak pernah langgar lagi monyet or kucing.sob3 kalau kucing,lagilahhhh kita kesian -__-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails