Saturday, April 26, 2014

KISAH HANTU DI SEKOLAH

Asslamaulaikum..

Wah, dah sebulan tak update blog.. Fuh-fuh!!!! Tiup-tiup habuk sikit.. Ha, ni nak dok habak maih.. Alhamdulillah, aku baru saja menamatkan PRAKTIKUM FASA 3 aritu.. Rasa lega sangat sebab praktikum paling lama iaitu 3 BULAN telah tamat.. Tinggal lagi sebulan jerk untuk sem depan kami buat INTERSHIP di sekolah yang sama..

Okay, ni aku nak citer.. Korang mesti pernah dengar cerita hantu kat sekolah kan? Hehe.. Aku ni kalau masuk kelas masa relief, geram betul tengok budak bising-bising.. Maka, salah satu pendekatan yang aku guna untuk senyapkan mereka adalah dengan bercerita kisah hantu.. Tapi bukan kisha hantu kosong.. Aku terapkan nilai dalam cerita tu.. Contohnya kisah LIF BERHANTU.. Cam mana perempuan mengandung tak pakai tudung, rambutnya terselit delah pintu lif sampai perut terburai.. Ditambah pula dengan nada suara aku yang turun naik, mimik muka bagai.. Terus mereka takut.. Lepas tu aku ingatkan kat mereka yang KAUM HAWA WAJIB BERTUDUNG... 

Kalau yang laki pulak, aku suka buat cerita tentang JANGAN MEROKOK..Tajuk cerita aku, PARU-PARU BERULAT.. Heheh..

Ha, sekarang ni pulak aku nak bagitau cerita betul dekat korang.. Aritu, masa aku latih anak didik aku untuk PESTA PANTUN peringkat daerah, kami buat latihan waktu malam tau.. Tengah anak didik aku duk menjawab pantun daripada aku.. Tiba-tiba dia bersuara..

Cikgu, ada han...

Aku terus pandang muka dia, lalu bertanya : Ada apa?

Dia dengan wajah super takut, memandang muka aku sambil berkata dengan agak terkebil-kebil. Jari telunjuknya diangkat dan menghalakan ke atah atas, sambil berkata..

"Atas bumbung...."

Kami apa lagi, habiskan buat pantun..Kemas cepat-cepat.. Lepas tu terus gerak balik...

Esoknya dia tak datang sekolah tau.. Padahal lusa nak bertanding.. Cikgu yang lagi sorang tu menelefon ayahnya..

Ayahnya kata budak tu ka hospital sekarang.. Kami semua memang risau dengan dia.. Takut demam ker, apa ker kan.. Tapi, tiba-tiba ayah dia menyambung..

Kami kat hospital, sebab mak dia baru bersalin malam tadi..

Pantas aku zahirkan rasa lega.. Fuh, alhamdulillah, ingatkan ada apa-apa jadi kat dia...

3 comments:

Nazmin Nazifa εїз said...

Uyyo,budak tu nampak ea ? Cikgu tak nampak? Heheh... Bagusnya terapkan nilai2 tu...alhamdulillah :)

Cikgu Fiq said...

Nazmin Nazifa..

tu lah..dia kata dia nampak..huhu..sy? alhamdulillah tak...

Cik Aied said...

hahahaha...scaryy tapi kelakarr..haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails