Thursday, March 17, 2011

Betul ker COUPLE SEAT menggalakkan maksiat?

Assalamualaikum...

Hahahhahaha..Arini aku bukan nak memberontak ker, marah-marah, maki hamun, tarik-tarik tudung makcik kafe maktab aku, tapi kali ni aku nak ceciter ceciter pasal

COUPLE SEAT.

Apew itew couple seat?

Menurut Kamus Tatabahasa Makcik Kafe Maktab aku (asik makcik kafe jerk), couple seat itew merupakan tempat duduk untuk pasangan kapel mapel yang beradi di bahagian belakang panggung wayang.

Ha, ni aku nak berstory sket...Masa aku tgk wayang tadi, aku menggedik lah amik Couple Seat sebab kawan aku cakap dia tak suka duduk kat tempat tengah-tengah.. Sebab nanti dia akan terpijak kaki orang.. So, aku duk lah kat situ...

Serius memang best..Tapi, kami tak wat aper-aper ok..Ha, jangan noty-noty nak pikir bukan-bukan..Lagipun dia kawan aku..Kawan baik aku..AKu tau saper pakwe dia..Lagipun dia baru jerk clash ngan pakwe dia..Oooooooopss..tercerita plak..
So, masa tgh syok layan Merong Mahawangsa, aku tiba-tiba terpikir..

Dah lah couple seat ni kat bahagian belakang yang gelap..Lepas tu cm menggalakkan pasangan-pasangan couple nak main gesel-gesel, pegang -pegang tangan kan..Aku tau memang lah bagus untuk pasangan yang baru kahwin ataupun yang dah berpuluh-puluh tahun kawin, tapi still feeling-feeling baru kahwin..Tapi, macam maner plak dengan mereka yang belum ikatan?

Aku tau mungkin kau yang tengah membaca ni nak mengutuk-ngutuk entry aku ni..Mesti kau tengah bercakap dalam hati:

Ala, cikgu fiq ni..Normal lah couple nak main pegang-pegang tangan!

Hello!!!!
Kau kena ingat, belum ada ikatan..Bukan muhrim..Tak boleh main pegang-pegang ok..
No..no..no..Jangan nak menggatal..Kalau kau dah ada ikatan, kau nak bawak toto ker, tilam ker, nak landing kat situ pown,,aku tak kisah..Lagipun aku tgk besar jarak antara Couple Seat dengan seat yang dekat area depan tu..

Huhuhu..Sorry sebab entry arini menyentuh soal sosial..Aku bukan aper..Kadang-kadang kalau tengok anak-anak muda asik berkepit sesamer sendiri..Ish..risau aku kalau jadi aper-aper kat perempuan tu..Kalau laki tu baik, dan samer-samer menuju ke arah kebaikan takpew..Ni aku tengok dua kali lima jerk..Ish..ish..ish..Risau..risau..Memang betullah org kata, cabaran untuk guru-guru sekarang mendidik anak bangsa...Kan..kan..kan..?



Ok lah, sebenarnya hajat hati nak wat citer kelakar pasal couple seat, tetiba plak jadi isu berat dan analitikal..Sorry kalau ada yang terasa dan tersinggung..Sekadar ingatan kita bersama..
Yang baik dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan..Daaaaaaa..Salam.. :)



pssssssst: Hikayat Merong Mahawangsa serius best.. Aku nak bagi 10/10 bintang...
Rasa nak tgk lagi skali plak.. :)

17 comments:

storyfromme said...

ala..sekarang ni da tak payah dok kat couple seat.kat seat depan pon ade wat drama.sakit hati je tengok wayang macam tu!

dyg said...

hahaha..terasa.....
maksud aku terasa lawak part citer kat atas laa..baru aku tau ada couple seat kt pggungwayg..al-maklum la org kampung..huhu....(jarang masuk panggung daa)

Opah Kentang said...

hihi//biase la tu fiq.
zaman sekarang nie macam2.

hm,,merong best kan?
ha mari la kite ke panggung tengok cite tu lagi sekali.
ehehhee

Miss Dill said...

saye pun baru tau couple seat tu wujud beberape tahun lepas. haha!


Miss Dill^^

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

suke sgt kau kt makcik kafe kan..haha
makcik kafe kat mktb aku cun taw. haha

ermm...yela. bile dk berdua ni..lam gelap lak 2..mmg byk bnda lah leh bt...hahaha

Republic Aku said...

kapel sit tu kira ok lagi....cuba kita lihat di jalan raya....berapa ribu biji motor yang berkapel-kapel?
...itu yang paling pertama sekali harus diharamkan! jgn naik motor berdua-duan......BOLEH!?....KOMPOM tak boleh....kiki...kalau nak juga kena bawa sijil nikah!kah2!

cikuwada said...

aku SALUTE kau fikri! berani buat post ni..bagus! secara xlangsung kau da berdakwah siket :P
cmni namenye berdakwah secara halus! aku same mcm kau! kdg2 meluat tengok diorang2 ni semua

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

senang2, xpayah tengok wayang...beli dvd , n tengok kat umah....xde la dpt dose free kt panggung wayang kan...hehehe

cikgu isza said...

akak pun x tau ada couple seat ni?
ehh.. memang ada ke atau sesetengah panggung jer yang ada?

emieysandra said...

waa..dah tgk merong mahawangsa kah, jeles3 nyer..

couple seat, dlm gelap lak tu..euww!

Nurul Nazifa Azmi said...

saya rasa...panggung wayang kena buat satu bahagian untuk lelaki...satu bahagian untuk perempuan..amacam? ok tak? hehe...

:D

(banyak duit kau nak buat tu ye nazifa...hehe..)

cik chopu said...

bahaya kan kan kan? agak agak makan nasik ikan budu pun orang tak perasan belakang tuh :D

cik mien said...

betul tu betul...tapi cik mien tak pernah plak pergi panggung wayang so tak taulah macam ne tempat tu...alah ckg fiq bukan kat panggung wayang je diorang boleh buat...kat mane-mane pun boleh tau....hari tu cik mien ada nampak orang main peluk-peluk kat padang...geli tengok ea....tak tau malu betul kan...bdk prmpen tu dahlah pakai tudung...

~syue~ said...

x penah duk couple seat lagi.kalo pompuan sama pompuan leh duk ctue x?hehe

~huhu, xtgk merong mhawangsa lagi~
:(

aizamia3 said...

tak payah tgk kat couple seat, kat depan mata pun relaks je ada yang emm... emm... diorang ingat dorang cool sangat dengan cara cenggitu agaknya, kalau couple seat tu lagiler merapatkan jurang yang ada dan menambah dosa yang ada.

pst: yg bina seat tu dapat pahala ke dosa ek?

Kuasai minda said...

Lama tak tengok wayang. Bila baca entry pasal couple seat ni, teringat zaman muda2 dulu...

chah said...

dunia akhir zaman. org dh tak de rasa malu buat maksiat. kita yg tgk ni lak tmbul rasa mnyampah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails