Friday, October 21, 2011

MENAKJUBKAN!! TEKSI TANPA PEMANDU PERTAMA DI DUNIA!

Assalamualaikum........

Semenjak dua menjak ni, dah banyak penipuan yang dilakukan oleh pemandu teksi.. Ada pemandu tu, konon ikut meter, tapi masa nak amik penumpang, dia akan ikut harga yang dia tetapkan.. Kat meter tulis laian..Harga dia lain..Jauh lebih mahal...

Ada pemandu tu pulak, hantar tempat dekat pun, dia cas mahal.. Padahal guna meter.. Knp plak boleh mahal? Ha..sebabnya dia ikut jalan jauh.. Memang tutttttttt...

Maka, sekarang telah dibina satu kenderaan teksi baharu yang sangat moden, dilengkapi dengan perisian canggih.. TAPI!!!!!
UNIKNYA TANPA PEMANDU..
Ha, macam mana tu?

MEMPERKENALKAN...

MIG TAXI

atau

MADE IN GERMANY TAXI... (motif sangat ada nama germany...)




(tengok gambar rajah di atas...)

Taxi ini dibuat oleh " Autonomus Labs " pada tahun 2010


Kendaraan ini dilengkapi dengan Scan Laser, GPS, dan Kamera Radar untuk tetap berada pada jarak aman saat mengemudi.


Cara Kerja


- Penumpang hanya perlu menggunakan aplikasi I-PAD untuk memanggil teksi tersebut.
- I-PAD memancarkan signal GPS untuk memberi tahu dimana penumpang itu berada.
- Saat teksi akan menjemput penumpang, penumpang dapat melihatnya dengan aplikasi I-PAD tersebut.
- Setelah penumpang masuk ke dalam teksi, dan memberi tahu arah tujuan, SECARA AUTOMATIKNYA teksi akan bergerak sesuai arah tujuan yang ditentukan.
- Dan setelah penumpang sampai ke tempat tujuan, penumpang boleh membayarnya dengan kad  kredit.
credit to: SINI DAN SINI

Nak tengok cara-cara panggil?
Tengok di sini...


KOMEN AKU...

Ha...mantap memang mantap kan?
Tp, aku rasa, even dapat mengurangkan kadar penipuan pemandu teksi, tapi still lagi orang rasa macam lebih prefer pemandu teksi dari teksi tanpa pemandu ni..
Sebab apa?
Sebab, tak semua pemandu teksi menjalankan penipuan.. Ada jerk pemandu teksi yang aku kenal, baik jerk.. Siap kamcing lagi dengan aku.. Takkanlah kerana nila setitik rosak susu sebelanga...

Lagi pun, tak semua orang pakai KAD KREDIT dan I PAD.. Bayangkan makcik dari Ulu Tembeling, nak ke Kuala Lipis Pahang, guna IPAD.. Pastu bayar guna Kad kredit.. Mantap wooooo...

Lagi 1, semestinya pembelian teksi ni untuk diimport dari German tu MAHAL.. Tapi, mana tahu, Malaysia ada kepakaran untuk membuatnya kan? Hurm...

Tapi kan, kalau ada kat Malaysia ni, mesti ramai gak nak try kan? Ala..mula-mula hot, memanglah nak try, lepas tu dah lama2..Macam malas kott.. Terasa nak naik pakcik teksi yang selalu kita naik.. huuhhu :)

Apa-apa pun, semua ni ada PRO DAN KONTRA.. tAk semua sempurna melainkan ALLAH S.W.T :) kAN..KAN..KAN.. ?

3 comments:

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, Sumpah HEBAT!

MySuaraBlog: Contest Daniel Adie : SISPA

Blog Hangit said...

teksi ni kalo tak bayar duit tambang dia buat apa ye??tak buka pintu?hehe

cikgu ainura said...

wah...mmg hebat laa...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails