Saturday, December 3, 2011

GEMPAR : BAWANG TERBESAR DAN TERBERAT DI DUNIA

Assalamualaikum...

Agak-agak sejauh mana saiz bawang yang paling besar korang pernah tengok? Agak-agak kalau besar penumbuk tu, dah boleh bangga tak? ha, yang aku jumpa ni plak, besar seh.. Macam saiz busak pun ada gak ni... Ha, nak tengok beritanya? Jom...


LONDON - Petani ini sedang berbangga hati menanam Bawang Terbesar Seberat 8,150 kg. Bawang ini dinyatakan sebagai bawang terberat di dunia. 

Peter Glazerbook berhasil mencipta rekot baru di dunia dengan menanam Bawang Terbesar  Seberat 8kg ini. Petugas survei Inggris berusia 67 tahun ini, memang berniat untuk memecahkan rekod ini selama hampir 25 tahun.

"Saya tidak tahu berat tetapnya, sehinggalah mereka menimbangnya di timbangan " ungkap Glazebrook seperti dilaporkan Daily Mail, Sabtu (17/9/2011).

"Perlu waktu hampir 25 tahun dari 30 tahun saya berkerja sebagai seorang petani, demi mendapatkan Bawang Terbesar  Seberat 8kg raksasa ini," ujar lanjut Glazebrook.


Sebelumnya, Glazebrook selalu nyaris untuk mencapai rekor dunia. Dirinya pun selalu menggunakan cara yang sama setiap tahun untuk meraih rekod yang diakui Guiness World Record.
 
Ditanya bagaimana caranya untuk mendapatkan bawang raksasa ini, Glazebrook mengaku dirinya selalu berbicara dengan tanamannya. Atas keberhasilannya ini, dia pun merasa bangga dan akan membawa bawang itu ke rumahnya dan memeliharanya dengan baik.


"Bawang Terbesar  Seberat 8kg ini terlalu berharga untuk dimakan," ucap Glazebrook




Wah..bawang ni kalau bawak kat kenduri kahwin, memang untung dan jimat... Tak payah 
beli berkilo-kilo bawang.. Pakai ni jerk dah cukup..huhuhuhu..


credit to: SINI

7 comments:

dayu_myself said...

jimatla...
gune satu je dah boleh masak satu periuk besar...
wakakaka...

man said...

satu dalam sejuta...
Kuasa Ilahi.

CikSyazwaniAziz said...

besar gabak.. kalau smpan lama2 xbusuk ke. nk awet lah tu. ish.

DRceria said...

Masya Allah.... naseb baek DRC x minat makan bawang...hahahhaa

cikgu ainura said...

wahh.. tgk besau na.. nak makan pun takut...

♥AQiL KaMaRuDiN♥ said...

fuyooo.. besar nye bawang tu.. pak cik tu gendong bawang tu mcm gendong baby je... @_@ apela pak cik tu. makan jela bawang tu. bawang tu terlalu berharga kot utk dibiar jadi tatapan je. kalo makan, bukan ke pak cik tu pegang rekod org pertama dlm dunia yg mkn bawang 8 kilo tu? ape la pak cik tu. m'bazir je nk simpan2 bnde tu. kalo busuk buang gak bawang tu.. ish ish ish. ^_^

~Nana BamBam~ said...

jimat untuk seminggu ker? huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails