Thursday, December 1, 2011

ZAMAN KANAK-KANAK | PENGALAMAN PERTAMA GUNA DUIT UNTUK BELI BARANG

Assalamualaikum......


Wah..kali ni aku sekadar nak imbau kenangan lama.. Sebenarnya, aku nak tulis pasal benda lain.. Elok-elok dah berapa perenggan aku tulis.. Aku padam.. Sebab datang plak idea baru.. Ha..meh kita bincang..

INGATKAH ANDA KALI PERTAMA ANDA MENGGUNAKAN DUIT?

Ha.. korang ingat tak? Bila kali pertama korang guna duit, untuk beli sendiri barang dekat kedai.. Selalunya masa kecik-kecik, kau ikut parents ke kedai, lepas tu main capai jerk barang yang kau nak, terutamanya mainan yang dalam KOTAK tu kan? Macam ni..

Lepas tu, mesti parents kau yang bayar kan? Huhuhuhu.. Tapi, macam mana plak, pengalaman kau berhadapan dengan duit, dan pakcik yang jaga kaunter kat kedai runcit tu? Ha, ni aku nak citer kisah aku...

Macam ni.. Aku ingat lagi, semuanya bermula dengan RM 0.20 SEN!!! Masa tu, aku bermain-main dengan kawan aku kottttt.. Aku pun lupa sapa nama dia.. Hahahaha.. lepas tu, kitorang terjumpa RM 0.20 SEN.. Pergh..excited giler jumpa 20 sen.. Macam jumpa 20 JUTA!!!! Terloncat sini sana.. Rasanya duit ni dah tak bertuan.. Lagipun, mesti tuan dia dah halalkan kot 20 sen tu.. Amin..

Ha, lepas tu, kitorang pikir punya pikir.. Aleh-aleh ternampak kedai runcit ni.. Tak silap aku, nama kedai tu, ktorang panggil KEDAI PAKCIK ADAM... Tapi, ktorang sangatlah takut untuk membeli barang kat situ.. Sebab tak pernah beli langsung dan tak tahu langsung 20 SEN tu besarnya mcam mana...

So, aku ngan kawan aku main tolak-tolak saper yang patut pergi...

Kau lah pergi..
Kau lah..aku malu...
Kau lah pergi..

Last-last ktorang pergi sama-sama.. Aku ngan kawan aku amik macam-macam yang ktorang suka.. Hahahaha.. Serius.. Lepas tu, lambakkan kat atas meja kaunter.. Ada air kotak lah, coklat lah, jajan (makanan ringan) lah, aiskrim dan macam-macam lagi lah...

Lepas tu, tak silap aku, orang tu kira, totalnya nak dekat RM 10... So, aku yang tak tahu masa tu, bagilah 20 sen yang ktorang jumpa tu... Rupanya tak cukup.. Hahaahhha.,terasa SENGAL, SEGAN DAN SILU mula menyelubungi diri.. So, ktorang kurangkan barang yang ktorang ambik.. So, decide nak amik AIR KOTAK.. Tak cukup.. Yelah kan, air kotak tu around SERINGGIT... Air kotak DUTCH LADY plak tu.. Tak silap aku, PERISA KOPI..


kan best kalau air kotak harga dia 20 SEN.. boleh beli 100 kotak..ahahahaha


 Hahaahaahh.. Nak amik coklat pun tak cukup.. Last-last, harapan terakhir.. CUKUP GAK!!!! Nak tahu apa yang cukup?

AISKRIM OREN BERHARGA 20 SEN...
Aku rasa korang pernah makan aiskrim ni.. Korang ingat tak aiskrim OREN stick yang ada gambar harimau kat kulit depan dia tu.. (bukan sabun basuh KUAT HARIMAU ok..) kau giler? Aku cuba cari kat google, tak jumpa lah plak..mungkin dah lama sangat kotttttt.. Sekarang aku rasa dah tak jula aiskrim tu.. Sebab saingat sangat sengit dengan BUSKIN ROBBIN..maybe..huhuhuh..

Ha, aiskrim tu lah yang ktorang beli dan makan bersama.. Hahahaahah.. Bila ingat balik, rasa kelakar plak.. Haish...  So, korang macam mana plak? Ingat lagi tak pengalaman korang membeli barang? Meh lah citer kat aku sket....



psssssssst: Mintak-mintak tuan punya 20 sen yang ktorang jumpa tu, halalkan duit tu... Amin.. :)

12 comments:

KizZ said...

Hihi..Kiz dapat 20sen terus beli aiskrim malaysia dua..teringat plak zaman kecik-kecik toet dulu

erma nazillah said...

ble tgk gamba first tu terkenang zaman budak2..haha..skrg sume dh naik harga..klu nk mkn aiskrem 20 sen tggu balik kpg je kot..tu pun klu ade..hehe

Zakaria's daughter said...

haha, teringat lah ding dang tuh :D

NANA NAZIRA.. said...

hahaha.. aku paling ingt time kecik2 mkn eskem kacang merah.. sampai skrg pon ada lagi.. kat mktb kte pon ada.. tp time dlu2 kecik je.. lg sedap dr skrg..

~Nana BamBam~ said...

first time dapat duit masa kecik2 50 sen , dapat je duit tuh beli ais krim pop....hahah..

laskar pelangi said...

sekarang ni ada lagi tak tora tu? nak beli nak beli!! heheheeee~

cikgu ainura said...

hahaaa... tyme kecik2 dulu... blurr.. xpndailg bab2 duit2 ni kan....:)

Hans said...

haahaha
omak aihh
epik betul
teringat aku tora dengan dingdang nih
keekekeke

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/12/review-filem-ombak-rindu.html

NuruL SyuhadaH said...

same r! hehe :D

ahsfantasy24 said...

jojo tora ngn dndang tu
mmg pebret mase kecik2 :)

1. Bukan Ombak Rindu Tapi Tsunami Rindu Dah
2. Jom Sertai Bloglist ahsfantasy24.com 2012 !

cantekk said...

aku sll beli oren botol kaca tu, bungkus lam plastik =D
ms skola rendah dulu2 50sen je oke..

Cik Aied said...

hahaha..motif sgt ko kan...gi amek byk2 pastu x cukup..muahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails