Monday, January 2, 2012

TIPS BINA HUBUNGAN DENGAN BLOGGERS | BUKAN HUBUNGAN CINTA YER....TAPI SILATURRAHIM !!!!


Assalamualaikum

Tips untuk bina hubungan dengan bloggers.. Wah.. dengar cam menarik kan? Huhuhu…Memang menarik pun, aku rasa lah.. Tetiba mood aku datang  nak bagi tips ni.. Kau ingat, WANITA HARI INI jerk boleh bagi tips? Aku pun boleh lah.. hahahahaha.. Cehwah.. Tapi, ni tips versi aku sendiri.. Tak cedok mana-mana majalah yer.. Kalau tak, semestinya aku dah tulis kat bahagian BIBLIOGRAFI… Eh, blog ada bibliografi ker? Ada lah.. kalau kita copy, kan kita mesti bagitau sumber kat mana.. Cuma tak tulis dalam format A.P.A SYSTEM jerk.. (sapa wat assgment, tau lah apa itu APA SYSTEM ) huuhhu…

Ok, untuk pengetahuan semua, blogging ni bukan setakat untuk hobi semata.. Lain orang, lain niatnya.. Ada orang buat blogging sebab duit, ada orang blogging sebab nak luah perasaan, dan ada juugak yang dipaksa mak bapak..(errrr.itu tipu kotttt..huuhuh).. Tak kisahlah, tapi kita jugak harus jalinkan hubungan baik dengan bloggers, supaya kita akan dapat lebih ramai kawan dan nikmat berblogging akan lebih dirasai… 

Ok, tak nak citer panjang, walaupun memang dah pnjg, aku nak bagi tips versi aku.. Mingkin ada orang yang sama caranya cam aku kot… huhuhhu..

1.  JANGAN SOMBONG

Yes.. walaupun korang pikir, MEMANG LAH TAK BOLEH SOMBONG, APA LAH CIKGU FIQ NI..Tapi, jangan amik mudah yer… Kalau orang tegur-tegur kat shoutmix tu, jangan lah tak nak balas balik jejak.. Balas tau.. Errr.. tapi, kalau macam aku sekarang, sorry yer kengkawan sebab broadband aku tgh lembab giler.. Nanti dah laju, sy round ke blog anda yer… 

2.       RAJIN KOMEN BLOG ORANG
Masa kita blogwalking tu, apa salahnya baca entry dia.. Kalau tak baca penuh pun, guna teknik SKIMMING and SCANNING pun jadilah.. Atau dlm bahasa mudahnya baca laju.. Lepas tu komen.. Kalau boleh, jgn lah komen NICE INFO, THX SHARING jer, tambah sket ayat lain. Sebab apa? Sebab ada blogger dpt detect itu merupakan komen yang menunjukkan orang yang komen tu tak baca pun entry tu…

3.       AJAK BERBUAL
Ha, yang ni bukan macam ajak pergi coffee-coffee yer.. Ala, masa koranng blogwalking, cuba utarakan soalan.. Contoh macam DAH MAKAN? Tapi, aku tak suka tanya soalan cam ni.. Aku akan tanya benda yang wat aku nak tahu.. Contoh : Wah, cantik lah header tu..Wat sendiri ker tempah? Ha..kalau aku nak tahu pasal benda tu, mmg aku akan tanya… Then bila makin byk berbual, lama-lama boleh gurau (tp jgn lah gurau melampau, kang dia mop muka kau, baru kau tahu..huhuhhu), masa tu boleh bina hubungan dlm blogging…

4.       CHECK LATAR BELAKANG
Ha, yang ni aku selalu buat.. Sebab apa? Aku akan lebih mudah berbual, bila aku tahu, blogger tu sebaya ngan aku.. Baru lah banyak topik boleh buka..  Then, dari situ, macam-macam soalan bole kita tanya… Tapi, kalau tak sebaya pun, tak salah..cam KAK ANIMZ dan KAK PIA ni ha, aku suka jengah blog, tanya khabar dan macam-macam lah dulu..  Kan kak kan? Tapi skrg dah jarang lah kak.. Masa itu sangt cemburu dgn fiq.. Sorry kak.. 

5.       JAGA PERTUTURAN
Yes.. kalau bole, mulut tu tolong lah jaga.. Walaupun mulut kau memang laser.. Tapi, hati-hati bila atur ayat.. Kadang-kadang blogger ni boleh salah tafsir dgn apa yang kita tulis… Macam ni pernah berlaku dengan aku.. Aku dulu agak rapat dengan sorang blogger ni.. Tapi, aku ada komen satu benda kat entry dia.. Dia cam salah tafsir.. Aku dah mintak maaf kottt even benda tu cam salah faham.. Tapi, dia tak layan pun.. Sedih giler.. So, now, kalau aku nak tulis apa-apa, aku akan pastikan ayat aku betul.. Takut orang salah faham…

6.       MINTAK EMAIL, FB, OR PHONE NUMBER
Ha…jangan nak menggatal yer.. Bila mintak tu, pastikan niat itu SUCI LAGI MURNI seperti SAFI PERFECT 10..Eh, apa kaitan plak? Hahahaa.. Takderlah, ni aku buat, bila rasanya kita dah boleh gurau-gurau or nak kongsi probs ngan blogger tu.. Atau nak mintak tolong ker, haper ker.. Betul tak SYAZ PAU KAYA? Tetiba teringat plak cerita kau pasal gear bas patah, masa kau naik bas dari Johor ke Terengganu..hahahaha..

 
7. JANGAN RASA DIRI TU BETUL..BERANI TERIMA KOMEN
Ha.. yang ni penting yer..Tak semua apa yang kita tulis, buat tu betul.. Mungkin bagi kita betul, tapi bagi blogger lain, itu adalah salah.. Sampai kena tangkap polis.. (melampau giler..haahaha).. Jadi, mereka dtg untuk betulkan apa yang patut.. Pendapat yang mereka bagi tu, jangan plak kita buat endah tak endah.. Tak salah kita terima kan? Asalkan baik sudahlah.. Tapi, kalau sampai mengutuk tu.. Aku pun panas.. Memang kena sound balik tu..huhuhhu… Cehwah.. Gurau jerk…

Ok.. tu jerk kottttt.. Sebenarnya rasanya ada banyak lagi.. Tapi, idea tu datang 7 jerk plak.. Takpew-takpew.. Yang penting niat itu ikhlas… Untuk bina silaturrahim… Tapi, kalau ada sampai ke jinjang pelamin, tu jangan lupa jemput aku yer.. haahahahah :)

pssssst:

Aku geram betul lah.. Nak upload gambar kat entry, sangatlah lambat.. Huh!!!!!!!!



12 comments:

ijam ismail said...

da lme gler x g blog ko weyh

maia haizad said...

i'm new in blogger could you view my blog a share some opinion.
sitinormaya.blogspot.com

BukanSekadarNama said...

ini yang saya cari...
silaturrahhim sesama blogger...
weewit.. :p

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

ReiKo91 said...

tq share :P
bleh blajar lg :)

neechee said...

yup2 . student ipg jugak . ipg batu pahat .

Pia said...

"akak ni hari2 jenguk blog ko fiq,w/pon sthn sekali baru ko dtg blog akak..hahaha...akak paham ko sibuk dn tenet ko lembab fiq nk wat cemana kan...tp memandangkn kita dah lama bertegur sapa...sejak memula akk buka blog lg kan...pasal fon no tu,ko ada amalkn ker?akak ada la 3 jer no kwn blogger...takut nak mintak...hehhe.."

Citarasa Rinduan said...

selamat tahun baru cikgu fiq

wooow.. suka sangat sebab syer ttg berblogging,tak lokek ilmu..
thanks adik

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Dulu rajin jugak komen kat blog orang.. Tapi bila ada orang lain yang fikir negatif sebab selalu komen kat blog tertentu je, terus malas dah nak komen.. Just baca je la.. Kalau ada iklan, klik sekali.. At least dia tau kita ada singgah kat blog dia, kan cikgu kan... ehehh...

Pasal susunan ayat dalam entry tu.. susah nak cakap.. Kadang2 tulis sebaik mungkinpun kena sembur jugak.. So, tulis je la ikut cara sendiri... Peduli la orang nak kata apapun..

Ehh, terpanjang lak komen.. Maaf ya Cikgu... :-)

~SYAZ~ said...

HAHAHAHA..
mengong..nama aku naik lagi..
BTW terima kasih..
apa yg ko ckp kat atas tu semua betol..
kita bukan hanya ada kawan kat dunia realiti saje..
tapi kat dunia maya pon ade jugak..
best...ape2 pon best kawan ngan ko..dapat pengalaman..kongsi cerita..kan3??

ntahlah..aku sangat2 sibuk la semester ni..mmg penat..banyak bende aku nak cerita kat blog tu tapi tulah masa tak de nak wat cmne..huwaaaa~~ kadang2 aku pon jadi tension..

agak masalah said...

cikgu, anak murid baru ni nak menuntut ilmu. mai la jenguk2

Amanda Naza said...

sy budak baru bljr^__^...

Norsalmi said...

Info yg ptg buat blogger baru macam akak.. thanks

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails