Saturday, April 14, 2012

BUKU CERITA KANAK-KANAK BUATAN AKU DAN KAWAN-KAWAN AKU

Assalamualaikum

Akhirnya setelah berhempas pulas selama seminggu, buku cerita kanak-kanak dapat gak aku dan kawan2 aku siapkan.. Semua ni gara-gara KKBI BMM 3106 ( PEMULIHAN DAN PENGAYAAN BM SEKOLAH RENDAH). Ktorang kena wat bahan buku cerita untuk budak pemulihan di sekolah...

So, masa nak pilih ahli kumpulan tu, mula2 pensyarah suruh aku buat sorang, sebab kelas aku ada 21 orang... Syarat satu kumpulan, mesti ada 4 orang... Maka, baki sorang tu sepatutnya aku...
 Lepas tu, ada beberapa insiden yang ala2 macam cerita KAPAK EMAS DAN KAPAK PERAK, maka, aku dibenarkan buat berkumpulan..Pergh, suka giler aku masa tu... Alhamdulilah.. Maka, aku diberi peluang menjadi orang pertama yang pilih ahli kumpulan yang aku suka.. Masa nak pilih tu, niat aku yang utama ialah KESELESAAN SEMASA BEKERJA.. Aku suka partner yang aku rasa selesa dan seronok untuk bekerja.. Maka, aku pilih NANA, AIDA dan AZRI.

So, konsep buku cerita yang kami pilih adalah PUPPET BOOK... Ala, buku yang ada boneka tangan tu... Cerita yang aku pilih plak KATAK YANG SOMBONG. Mula2 cadang nak pilih GAGAK YANG BIJAK, tapi tak jumpa patung gagak tu kat kedai. Then cari plak patung MONYET, sebab dah pilih citer monyet.. Tetiba patung tu hodoh nak mampus... Last2, aku tengok katak tu comel jerk, terus pilih cerita KATAK YANG BERLAGAK..

Maka, inilah hasilnya...


 Cover depan.... cara guna buku ni, guru akan masukkan tangan di belakang, dan bila buku dibuka, murid akan baca buku ni dan guru akan gerakkan boneka tangan tu...


 Tempat nak masukkan tangan kat belakang...

 Pertengahan buku...

 Hasil kerja kumpulan lain...

Ahli  kumpulan saya!!!!!
 huuhuhuh...

Tu saja untuk hari ni, nak pergi tengok baju yang aku baru bilas tadi kat mesin.. Daaaaaa :)

7 comments:

ishiko said...

wahhh... menariknye BIGBOOK diaa..
saya punya pop je is dalam tu, ni mmg btl2 3D

Rozuan Ismail said...

comelnya buku tuh. mmg menarik minat budak untuk baca

Munira Muhiyddin said...

aq penah wat assignment cmni time sem 5.
penat tapi enjoy buat.
buku cerita kau cantik giler weh. 5 bintang ! *wah over*

missleana said...

wah, boleh tak ajar cara buat buku tu.. especially yang ada part katak tu... teringin nak buat..

zz said...

saya nk to hp sbb nak ty ttg big book

Cikgu Fiq said...

ZZ..

sebarang pertanyaan, boleh tanya di fik_riecute@yahoo.com

In syaa Allah kalau boleh bantu, sy bantu :)

kampung girl said...

cantik sngt... bleh x nk tau cover depan 2 buat canne n mnggunakan ape???

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails