Sunday, December 16, 2012

PERNAH TAK JIRAN KAU MINTAK PASSWORD Wi-Fi RUMAH KAU?

Assalamualaikum..

Meh sini Senah, Milaa, Jemah, Pe`ah yang tengah beli ikan yang duk mengumpat tu, meh sini dengar cerita aku...  Korang pernah tak melalui satu situasi dimana ada jiran kau, tak kisah lah jiran dari belah belakang ke, depan ker, kiri ker or kanan korang mintak password Wi-Fi rumah kau? Apa yang kau rasa masa tu? 


Adakah kau mengalami dilema sama ada nak bagi atau tak?

Atau korang memang tak nak bagi.

Atau korang terpaksa bagi takut diCOP sebagai kedekut?

Ha, aku ada cerita ni.. Tapi bukan aku lah yang mengalaminya.. Abang Senior aku kat maktab tu ha.. Dia baru jerk story dekat aku..Lepaskan geram lah tu..huhu... Camni ceritanya.. Kita gunakan namanya sebagai Durian (sebab sekarang musim durian crepe kan, saja jerk..haha)

Ceritanya bermula.....

Waktu tu hujan tau..Durian ni tengah tidur petang masa tu. Tiba-tiba anak jiran dia datang. Siap berpayung bagai ni ha. Tapi takder lah besar payung pasar malam tu. Melampau lah macam tu..Durian ni pun gigih lah bangun. Ingatkan nak bagi NANGKA MASAK LEMAK, sebab pagi tu jumpalah mak budak tu kat kedai tengah berborak ngan mak dia sambil beli kelapa parut.

Aleh-aleh tak nampak plastik or mangkuk pun kat tangan budak tu.. Rupa-rupanya dia minta PASSWORD Wi-Fi... Durian ni ha, dah terkebil-kebil.. Nak bagi ke tak nak.. Kalau bagi takur internet lambat plak kan. Kalau tak bagi, takut dikatanya kedekut. Dalam dilema dah ni..Macam lagu Nora - Di Persimpangan Dilema lah plak...

 "Hanyalah..Tuhan saja.. bisa menentukan semua......"

So, durian ni bagi lah password tu.. Malam tu, ha, nak dijadikan cerita, malam tu masa tengah layan Youtube, tersekat-sekat plak videonya.. Selalunya laju jerk layan youtube.. Lagipun kat rumah durian ni, bukannya ada sapa pun.. Dia jerk yang duk pakai internet tu..

Durian pun tetiba teringat akan perihal budak yang mintak password Wi-Fi petang tadi! Sah!!!!! Mesti mereka sedang gasak melayan Youtube or Facebook!!! Yang durian ni geram bukan apa, yelah kan.. kiri kanan jiran durian ni pun ada jugak Wi-Fi, tapi kenapa rumah dia jadi sasaran???

Lagi satu, rumah jiran dia yang mintak password tu kebanyakan anaknya dah bekerja. Kenapa tak nak pasang Wi-Fi dekat rumah sendiri? Ni rumah dia pulak jadi mangsa..tu yang dia geram tu.. Bukan amasalah berkira ke apa, tapi kena jugaklah fikir.. Wi-Fi tu dibayar..Bukannya servis percuma..

Lepas tu aku tanya kat Durian tu..

Saya rasa lebih baik abang tukar password secepat mungkin!

Then dia jawab:

Yes... aku bagi peluang sampai malam ni jerk.Lepas tu aku tukar password..Bila budak tu datang tanya password, aku cakap guna password lama.. Kalau tak boleh jugak, aku cakap yang TM dah hadkan jarak Wi-Fi sampai 50 meter jerk..


Tu jerk lah cerita aku untuk petang ni.. Aku dah minta izin abang senior aku untuk upload citer ni dalam blog. Cuma dia berharap supaya jiran dia tak baca blog aku.ni..huhu


17 comments:

Cik Aied said...

hahaha...suka2 je kan mintak password org... eh..dlu masa ktorg duduk kt pangsapuri suasana idaman ada sorg budak ni dtg tnye sama ada wifi nama tutt tu ktorg pnye ke..then ktorg ckp tak tu jiran sebelah pnye..budak tu nk mintak password jgk la tu..haha

Cikgu Fikri said...

Cik Aied..

hahahaha..tau xpew.. yeker bdk tu dtg umah korang? mesti dia nk mintak password gak kott.huhu :)

dee said...

pon bole. entah tak penah la. mybe jejiran aku sume dah ada wifi sendiri?

fifie said...

Kalau tak bagi password tak ada nya orang cop kedekut, jiran yang minta password tu yang tak cakna pasal orang. Ada ke benda macam nie pun nak share, yang bayar tuan hak je. Haha

LadyFirm | Jurutera Blog Anda ! said...

hahaha..
meh nak iklan bb mampu milik ;p

Cikgu Fikri said...

dee...

wah, maknanya password ko xpernah diminta oleh jiran lah? bguslah tu.. huhu.. :)

Cikgu Fikri said...

Fifie..

tau xpew... tapi tu lah kan, kadang2 kita ni, bila jiran dah mintak, tak tahu nak cakap apa..dlm dilema jdnya..huhu :)

Cikgu Fikri said...

lady firm..
td fiq nk komen kt entry lady firm psl polka dot tu..
tp xbole..
knp yer? :)

Cekodok Manis said...

Pernah kena , huhu . Tapi wa buat dunno jelah . Nak kata kedekut kata jelah , diorang pun bekerja ..makan gaji pula tu , takan tak berani pasang internet sendiri .

Cikgu Fikri said...

CekodokManis

btol tu..peduli haper org kata..
:)

♫•♦NuHaBa♦•♫ said...

haha, seriously.
memang selalu terjadi.

akuzle ayu said...

kah3.. suka mender pree yg melampau..berkehendak sungguh.. baguslah tindakan abg 'durian crepe' tuh. adeh! kalo akak kompom malu ah nak mintak2 password org kecuali g umah kwn kejap2 ajer. kalo jiran idokler...

Faridzuan said...

Tipu sunatlah pula hehehe. :)

Cikgu Fikri said...

Nuhaba...

tu lah psl.. mmg terjadi..kesian kt abg senior sy tu..haha

Cikgu Fikri said...

kak ayu..

tau xpew..segan sgt nk mintak2 password ni..huhu

Cikgu Fikri said...

Faridzuan..

tipu sunat?
adehh..hahaaha

Dianaa said...

hahaha! dia pk suka2 nak bg free ke? nanti pesan lah kat durian tu, kalau jiran nak password lagi, bayar lah. buat macam CC. kalau tak bayar, tukar password lg

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails