Thursday, June 6, 2013

GAMBAR-GAMBAR KETIKA AKU MELANCONG KE BEIJING

Assalamualaikum...

Walaupun dah hampir 3 bulan aku meninggalkan bumi BEIJING.. Tapi aku tetap jugak nak upload kat blog ni... huhu

Ha, kalau korang ingat lagi, kan penghujung bulan Mac aritu kan aku mengikuti Projek Kajian Linguistik Asia kat Bejing Foreign Studies University, ha lepas balik dari projek tu, bila aku balik Malaysia, aku terus kena pergi sekolah sebab praktikal tau.. Bila dah praktikal, memang tak sempat lah kan nak update-update gambar kat blog ni... Ditambah pula dengan wi-Fi yang memang `laju` tahap gaban... memang lah dapat kan...huhu

So, sekarang, memandangkan aku kat CC, maka aku cuba upload gambar-gambar ni... Meh lah tengok..huhu


 Masa ni kat pintu masuk Tembok Besar Cina... bukan 1 pintu tau..ada banyak..ktorang masuk ikut Ju Yong Pass


Masa ni kat Beijing Foreign Studies University :)


 Ni plak masa nak pergi kat Kota Larangan.. kena jalan jauh weh.. dah lah sejuk..serius..macam dalam peti ais aku rasa.. kebas tangan, muka semua...huhu


 Ni tempat pertama yang ktorang pergi..Summer palace...


Ni kat taman larangan raja rasanya.. ktorang melawat satu tempat yang ala-ala macam muzium.. menghimpunkan pelbagai hadiah yang diterima oleh Maharaja Cina daripada negara lain.. Semua ni ada bila kau dah masuk kat dalam Kota Larangan..


 Secara jujur, perkara paling best kat Beijing bila kau dapat tengok Acrobatic.. Best weh! Tak tipu!!!!!



 Ni kami kena buat persembahan kebudayaan kat Bejing Foreign Studies University.. Tarian Endang! 


Bergambar dengan Prof. Wu 


 Ni plak restoren yang korang singgah rasanya bila nak ke Tembok Besar Cina... Nampak jerk panas.. So, aku pun malas nak pakai winter coat..rupanya sejuk weh...serius.. haha


Ni tak silap aku anak tauke kedai pearl kat area-area bird nest.. Nanti korang singgah lah..Banyak pearl yang cantik-cantik kat sini..Harga pun not bad..



Sekali lagi gambar acrobatik.. Kau tengok tu betapa lentiknya dia..


Ni dekat Masjid Nuijie.. Masjid tertua di China.. Berusia ribuan tahun... Tapi masih utuh dan cantik...



Ni nak habaq mai..Kau tahu bila aku paaki topi panda tu.. Ramai pulak yang nak tangkap gambar aku senyap-senyap... Last-last aku perasan, aku pun stay kat situ, so diowang amik gambar aku... Motip sangat kan.. mentang-mentang agaknya topi panda tu ala-ala macam pakej plak ngan winter coat aku yang bulu-bulu tu...


Ni lagi satu, tengah-tengah buat penerangan tentang pearl.. tetiba dia boleh plak stop dan menjerit..Aku ingatkan apa..rupa-rupanya dia terkejut tengok aku..Sebab katanya aku macam BUDDHA.... Boleh plak dia nak amik gambar dengan aku lepas tu..Katanya nak tunjuk kat mak dia sebab mak dia Buddhidth..Subhanallah..


Last sekali, masa korang urut kaki, jangan lupa pose maut kat luar kedai tu..banyak tempat cantik.. hahaha..

Terima kasih untuk jurugambar di atas iaitu Naili Nawi, Cassou Hamz dan Zuhair Razak :)


11 comments:

Norain Yusoff said...

wa..sgt syiookk..!! beijing.. chantek tmpt nye :)

Nazmin Nazifa εїз said...

Waa bestnye! Tempat dia pun lawaa ... :D

hana hadi said...

bestnyaaa

seonsaengnim said...

Hahaha serious comel lah masa ko dok posing pastu dywg snap gmbr ko. Hahaha retis sgat tau!

seonsaengnim said...

Hahaha serious comel lah masa ko dok posing pastu dywg snap gmbr ko. Hahaha retis sgat tau!

Cik Jelly Chan said...

comeynya gambar last sekali tuuuuuuuu...okay teringin tau nak pi beijing..tapi belum sampai waktu kot..haha

Hanif Idrus said...

Memang kiut panda tu.kikikiki
Aku tak pernah ke China lagi

laskar pelangi said...

Seronok ah melancong2 ni haaa..Gambar last tu macam nak jadi cover album dahhh. Kekekeke~

mIexZArZx said...

untung kedai pearl tu..ramai tertipu dengan anak tokey...ahaks..dr org baru balik beijing...

www.hasyanaurah.com

Anonymous said...

assalam...nak tanya dulu pergi bulan 3 tu bape haribulan? mmg masih sejuk ke? Sbb nak pergi bln 3 thn 2014 ni..ingat x sejuk dah...dah musim bunga...x pyh bw baju sejuk...tp kalo sejuk..bestle jgk..

Cikgu Fiq said...

Anonymous..

Waalaikumussalam..rasanya masa tu pergi around 27 Mac - 1 April..betul2 masa cuti sekolah.. waktu tu musim peralihan dari sejuk ke bunga.. still jugak sejuk..cuma tak ada salji.. better bawak jer baju sejuk..ada kwn sy yg tak bawak baju sejuk jugak rasanya..tp smpai kt beijing, terus dia beli kat sana... kat beijing harganya lebih murah.. tp klu nk mudah, better bwk siap2 dr Malaysia :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails