Wednesday, June 26, 2013

TEMASYA PANTUN DAN DONDANG SAYANG IPG MALAYSIA 2013

Assalamualaikum...

Hai semua!!! Apa khabar?! Lama tak dengar cerita.. Aku baru jerk balik dari TEMASYA PANTUN DAN DONDANG SAYANG IPG MALAYSIA 2013 yang berlangsung di IPG KAMPUS BAHASA MELAYU...

Secara jujur, aku sangat seronok berada dalam pertandingan ni.. Waktu mula-mula pergi tu aku `tak der jiwa` langsung.. SERIUS! Yelah kan, sebab ni KALI PERTAMA aku masuk pertandingan pantun..Masa sekolah dulu lagi tak pernah.. Lepas tu pulak, pertandingan kali ni berbentuk SPONTAN!!!!! Spontak ok! Bukan SPONDAN! Hahahah.. Kita kena berkomunikasi dengan partner kita tentang tema yang diberi dalam bentuk pantun...


Pasti RINDU dengan MEREKA!!!!!

Alhamdulillah aku berjaya melayakkan diri ke PERINGKAT AKHIR! Waktu nama aku diumumkan tu, aku rasa nak menangis sangat!

Partner aku masa peringkat saringan tu pun dapat pergi FINAL.. Yang paling best, dia dapat NAIB JOHAN.. Dia memang terbaik.. Buat pantun yang bukan-bukan laju jerk.. Even macam kedengaran sedikit lucah, tapi juri kata itu satu kelebihan sebab bijak gunakan bahasa dalam berpantun... Hahahaa


 Partner aku masa saringan.. Dia dapat NAIB JOHAN masa final tadi...

Masa saringan, kami dapat tema PEMBANGUNAN NEGARA.. Partner aku IRSYAD dari IPG RAJANG...Situasi berkomunikasi berlaku di BUS STOP.. Sambil tunggu bas, sambil tengok ragam manusia tentang negara, sambil tu berpantun.. Ramai penonton tergelak.. Alhamdulilah..huhu



 Masa ni time final.. tengah tunggu KEPUTUSAN...


Masa ni tengah-tengah bergosip..

Peringkat akhir plak menemukan aku dengan Hafizi dari IPG PERSEKUTUAN PULAU PINANG.. Kami dapat tema WARISAN KEBANGSAAN.. Situasi plak berlaku di kedai kain..Sebelum beli kain, kena jual beli pantun.. Hafizi dapat TEMPAT KETIGA.. Aku plak alhamdulilah tempat KEENAM.. Tapi aku still bersyukur sebab tu semua rezeki..Lagipun ni 1st time aku masuk...


Ni lah Hafizi.. Partner aku masa final tadi.. Dia dapat tempat ketiga
Secara jujur, kami lagi suka persembahan kami masa saringan..Dia dengan partner dia..Aku plak dengan Irsyad dari IPG Rajang tu..  Masa final tu rasa kurang menyengat sket.. Huhuhu..Paperpown kenangan kat sana sangat best!

Kami keluar berjalan pergi Mid Valley..Teman kawan aku berlatih dondang sayang kat RED BOX!! Motip tak? Hahahah.. Lagi 1, bila mandi sama-sama jerk, mesti menyanyi.. Sorang menyanyi, yang lain akan sambung.. Serius best!

Ok, ni keputusan..Nak tengok?
Kategori Pantun

Johan : IPG Kampus Bahasa Melayu
Naib Johan : IPG Rajang (Irsyad)
Ketiga : IPG Persekutuan Pulau Pinang ( Hafizi)
Keempat : UIA
Kelima : Muzzamil (IPG Kampus Kota Bharu)
Keenam : Saya yang comel.. Haha
Ketujuh : IPG Kampus Bahasa Melayu
Kelapan : IPG Kampus Bahasa Melayu
Kesembilan : IPG Kampus Batu Lintang rasanya.. (Wahab)
Kesepuluh : IPG Kent

Kategori Dondang Sayang

Johan : IPG Kampus Perempuan Melayu Melaka (serius lunak suara dia)
Naib Johan  :IPG Kampus Bahasa Melayu
Ketiga : IPG Kampus Bahasa Melayu
Keempat sampai kelapan aku lupa lah plak.. Cuma yang aku ingat:
KEENAM : Fadzli Khamis (IPG Kampus Pendidikan Islam ~classmate aku..huhu)

Paperpown tahniah untuk semua peserta.. korang memang best! Cuma agak terkilan tak dapat bergambar dengan semua finalis... huhu


pssst :Untuk pihak penganjur, TAHNIAH!!!! BEST!!! :)


4 comments:

Ummi Kami said...

Assalamu'alaikum Cikgu Fiq.. :0

Sekalung tahniah dari kak Ummi kerana berjaya.....semoga Fiq terus dengan usaha mengarang pantun yang indah-indah....yejangan lupa singgah ke blog kak Ummi sambil berpantun... :)

Vee Lea said...

Macam besssssssstttt jee :D Tahniaahh :) Walaupun tak menang yg gempakss punya tapi kenangan manis tetap ada :D

Cheida_Mymee said...

teringat zaman sekolah dulu mewakili untuk pertandingan pantun dan forumm
itu pon sbb skola jadi tuan rumah hahahaha

hanya aween saja said...

Assalam. Srius rndu sgt knangan msa ni. Rndu nk lhat dan dgr keletah kamu smua. Skali lg tahniah kpd smua peserta yg bjaya msuk ke final.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails