Friday, June 29, 2012

PENGALAMAN MENGHADIRI TEMUDUGA IPG CIKGUFIQ

Assalamualaikum...

Memandangkan sekarang minggu orientasi untuk junior IPG yang baru masuk kat IPG aku.. So, masa tengah berangan tadi, tetiba teringat plak nak citer pasal kisah temuduga aku... Sebenarnya aku pernah post pasal kisah temuduga ni masa aku mula-mula buat blog dulu..

 So, aku gigihlah balik selongkar kotak entry aku yang lama-lama.. Akhirnya jumpa..  So, kepada sesiapa yang berminat tu bolehlah baca yer... Entry ni hampir 90% sama tulisannya dengan apa yang aku tulis dulu masa mula-mula buat blog tahun 2009.. Korang boleh tengok macam mana cara penulisan aku dulu yang macam budak-budak.. Serius terasa gedik di situ.. huuhuhuh..
  
Dah sedia untuk merasai betapa childish  nya penulisan aku dulu? Jom.... huhuhu

Sedang aq duduk termenung keseorgn, dterangi bintang malam, taktala itu, suatu momen kembali menggamit kenanganku. Tentang Sebuah titik permulaan..bla.. bla..bla... Alamak,ayat tetiba cm novel Damya Hanna ar plak. huhuhu...

Ok,Hai korg sumer.. Arini aq nk cter psl Pngalamn Aq masa Temuduga Ipg or nama saintifiknya Maktab Perguruan.. xTau ar knp tetiba nk cter psl ni, mybe sbb aq terbaca cter Cikgu Safuan kt blog dia tntg dia maser temuduga mktb kot.. (huhuhu..sory wan,aq godek2 blog ko,terjumpa plak cter tu)
So, aq pown dh siap psn ngan Cikgu Nana,Cikgu Aida n Cikgu Myra, supaya cter psl pngalmn diowg tmuduga Mktb.. Itupown klu diown nk ar.. Tp,bg aq, aq nk cter, kpd sesiapa yg malas nk bcer, SILA TEKAN BUTANG X..
Hmmm...
Aq mula2 xtau pown psl mktb n APA ITU IPG?.. aQ Ingt lg,time tu hujan n kwn aq Nizam bgtau aq tntg prmohonan Online Ipg.. Thankz NiZam..

(Bdk laki klas aq..MuAz Over..)

Ok,around bulan 3,Aq dh kna g Plkn, so,maser kt Plkn tu, aq just berhubung ngan my best frenz Syafiq (NOw kt KMJ)~~~~ dulu kat KMJ.. sekarang tahun 2012 ni dah kat UITM PUNCAK ALAM.. Amik Farmasi.. Ha, berbalik kepada Syafiq, aku berhubung dengna dia untuk segala berita tentang
status kemasukan aq sama ada utk Matrik,MaktAb or Upu... Sbnrnyer kt Plkn pown bley check gak,
tp aq mls nk g pjabat tu..huhuhu..

Ditakdirkan,Aq TAK dpt Matrik.. Kengkawan aq mmg trkjut.. Fiq,ko kn dpt 7A,knp xdpt matrik plak?
hmm.. bg aq mybe xder rzeki kott... aq sesajer jerk ikot kwn time mohon.. (ye..ye..ar jerk fikri ni) tp,hasrat nk ker Matrik dulu mmg ader.. Diowg kata Best!! Best ker?  Namun,akhirnyer aq dpt panggilan tmuduga Maktb.. Alhamdulilah..
Tmuduga bkl berlangsung di IPGM PEREMPUAN MELAYU MELAKA, (kdg2 aq trpikir,xder ker kampus Lelaki Melayu Terakhir?)

Ditulis juga dlm surat online tntg soalan2 seperti isu semasa akan ditanya.. Oleh sbb itu,aq gasak menyimpan keratan akhbar di PLKN yg brkaitan dgn isu semasa.. Ksian diowg yg nk mmbcer paper..Sory korg.. Maser aq nk kuar dr Plkn utk g Temuduga, time tu ktowg dh nk dkt cuti gak.. (PLKN pown der cuti tau) So,aq mntak cuti awal,saing dgn bdk2 yg nk kuar g Matrik, Alhamdulilah,dpt gak aq cuti awal... bEst woo..Aq cuti 8 hari,bdk lain jz 4 hari jerk.. huhuhu..

At last,tibe saat yg dtunggu2, g tmuduga!! Tp,time tu aq pki bju Klas PLKN n berkepala BOTAK!!! hAHAHha... (kerani Pejabat Plkn tu yang suruh) Huhuhu...Maser nk masuk blik tmuduga tu, Aq gasak ar menulis karangan tntg Penyataan Hasrat, Aq print dua kertas, Aq ingtkan kna wat dua2, so,aq wat ar...Aleh2 dia nk 1 jerk.. Pergh,sbb tulis krgn tu ar aq jd serabut dlm blik tmuduga.. Dgn sijil xbersusun, n the Biggest Mistake is Aq TAK Print borang Maklumat diri n TAK bwk Gmbar!!!
Oh my God.. Then,aq terpaksa fotostat borg tu n amik gmbr bErkepala Botak aq tu, utk dilampirkan semasa temuduga.,.(bdk pompuan klas aq..nana xder time ni..)

Hm... Ada hikmah disebalik semua tu.. Ok,,now, aqn k cter psl sesi temuduga.. aq xsangka,aq jumpa kawan sePLKN aq.. Ustaz Haziq n Firdaus Lokman.. fIRdaus kta dia nk g Matrik,tp xsgka plak dia dtg.. Aq tgk diowg excited menghafal nama2 Menteri Kabinet, PIPP dan Falsafah Pendidikan Negara.. Nsib baik PIPP tu aq dh ingt masa pertengahan Form 5, coz PIPP tu mrupakan tajuk final Debat Negeri Melaka yg aq msuk n jz dpt naib johan.. Alhamdulilah..

Sambung blek cter..Mula2 tu INSAK.. Insak ni ala-ala macam ujian bertulis.. kna jwb around 132 soalan kottt dlm masa berapa minit ntah.. Aq lupa ar.. Tp,serius mmg x sempat, (mybe smpat bg yg menghentam) Aq bru tiber soalan 86 kot, tak silap aq,penemuduga tu kata, `ok,lg Sepuluh minit!!` Huhuhu,pew lg,tgn aq dh mula menjalankn misi HentaM mENghentam.. Tp, sket jerk yg aq hentam.. Soalan tu lbh kpd peribadi n psikologi bakal seorg guru..

Then, dh hbis INSAK,tmuduga berkumpulan plak.. Aq,Haziq,Firdaus n sorg chinese Gurlz brnama Lai
dtemptkan dlm kumpulan yg sama.. tajuk Dberikan tntg PELANCONGAN, aq STARTING tmuduga berkumpulan tu dgn nada seorg pengerusi FORUM.. Aq tgk diowg snyap jerk..
Aq start ar dulu.. huhuhu.. Then,disambung n berbalas2 idea sesama sndiri.. Best!!

Level 3 plak tmuduga individu, Aq jd org 1st, diowg mulakan soalan dgn latar blkg.. Then dia tnyer tntg PLKN.. (Mntg2 aq pki bju Plkn) Lps tu,maka brmulalah perdebatan aq ngan dia apabila dia mula swoh aq cterkan tnt isu SEMASA dlm pndidikan.. Aq cter psl PPSMI!! aq ckp aq SETUJU.. Perdebatan trsebut lbh kurg mcm ni:

Penemuduga:Apa yg awak stuju tntg PPSMI??

aq: saya SETUJU agar PPSMI dteruskan sbb BI tu brguna buat para plajar bla..bla..bla..

Penemuduga:Awk pnyer fakta ni xkukuh..ptotnyer awak ckp bla..bla..bla..

Aq:Yelah,mmg mcm tu,tp kita knalah tau bhawa BI tu masih lg boleh dbawa oleh plajar. Kita lihat statistik peperiksaan lps, dmana rmai yg boleh jwb soalan exam sAINS N mATH dlm BI..

Penemuduga:Awk ni mcm lalang!!Xcukup pendirian..td awak ckp lain,skrg lain, mcm mana saya nk anta anak saya blajar dgn awak jika awak seorg cikgu yg mcm ni!!Awk kna ingat!!Awak ni cikgu Bahasa Melayu!!

Pergh,time tu serius aq dh tergamam.. Lps tu mcm2 gak aq jwb n bla..bla..bla.. Then,dia tgk aq pnyer pnyataan hasrat,Aq cter psl PIPP..

Dia ckp,
Awk tau psl PIPP? Cuba citer sket tntg teras ketiga.. Teras ktiga tu MERAPATKAN JURANG PENDIDIKAN, aq pown cter ar pew yg aq dh research psl tu.. Then,diowg dh diam,diowg tnyer plak aq tntg keupayaan aq untuk Pendidikan Jasmani.. Aq ckp aq bley..
Dia kta,awak btol ni boleh? Nanti kt maktab,tiap2 pagi kna lari SATU MAKTAB.. (ye..ye..ar jerk org ni)
Aq still ckp boleh coz dh biasa lari jauh2 kt PLKN.. tHEN,bla...bla..bla..
Aq rasa mmg aq lamer dlm tu.. At last,habis gak tmuduga tu..
Alhamdulilah..

Now,Aq ngan Haziq sedAN melanjutkan pngajian di IPGM KAMPUS PEND.ISLAM
aku Course BM/PJ/KS..
hAZIQ pLak PI/BI/BA..
hUHuhu...
Aq brsyukur sgt brada dlm bidang ni..
dan aq mula merasa yg ader hikmahnyer aq xdpt matrik dan course yg aq nk kt UIA,
Alhamdulilah..
SAYA BANGGA MENJADI GURU!!!

Hahahaahahaha.... Begitulah tadi kisah aku pergi temuduga.. Sebenarnya sekarang ada beberapa part yang aku dah lupa.. Tapi, bila baca entry ni balik, baru ingat... Huhuhu... Alhamdulilah sekarang saya sudah berada di semester 4 PISMP... Doakan saya berjaya dengan cemerlang yer.. AMIN.... :)

pssssssssst: Oh yer, gambar kat atas tu semua masa mula-mula baru masuk.. Asasi SEM 1... huhuuhu...

9 comments:

qiki said...

wah3!interview pkai bju plkn...terbaik!

SaFu@n said...

hahaha
aku kuar awal nak gi matrik tp g interview mktb duluk
rajin ko selongkar eh blog aku,kesah lame(interview tu ckit j taw aku baru citer,byk agy act):p

Cikgu Fikri said...

huhuhu..
yg aq cter kt blog aq ni pown sket jerk..
sbnrnya mmg byk lg gak..
aq duk dlm blik tmuduga tu mmg lamer..
huhuhu..

diba said...

nway..tahniah dpt join jd warga ipis gk..besh kn duk ipis..hee~;D

Cikgu Fikri said...

huhuhu..
besh sgt..
Alhamdulilah..

gda majidah said...

weyh, ko mntk ape kat uia?
aku mntk mktb tapi ta dapatt ;(
weyh, okay lahh tuhh ko ta dpt matrix..
matrix byk -ve dr +ve FYI ;)
btw, gud luck 4 ur future deyh!

Cikgu Fikri said...

huhuhu..
Aq mntak Asasi Ekonomi n Sains Pengurusan..
Ader sowg bdk klas aq,
dpt course tu..
nmanyer dayah...
huhuhu..
Aq pown tabik ngan ko dpi BI kt UIA..
Thz..
ko pown good luck gak..

nana.... said...

ler..heran aku..aku dh post comment x kuar kat cni plak..blog ko x suke aku ke?huhuhu..
ko semanagat pkai bju PLKN kat temuduga ek..
mcti bngga najib kalo dia tgk ko..
hahahahahahah..

cik mas said...

hai Fiq!!!!!!!!. hahaha.. bile ingat balik masa interview dulu.. mcm x sangka boleh masuk IPG.. pe pun kenangan... mcm mana dengan gathering.. xde lagi ke? :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails