Tuesday, December 21, 2010

Tahukah Anda Tentang AIR OREN BODOH?

Assalamualaikum...

Air Oren Bodoh..

Satu nama panggilan penduduk kampung aku..Huhuhu..Unik kan?
Kenapa nama dia mcm tu? Adakah sebab bila kita minum, kita jadi BODOH?
Utk sebab tu, aku pown tak tau nak explain mcm maner sejarah nama tu boleh ader kt air tu...Nanti aku suruh KPM masukkan dlm sukatan pelajaran SEJARAH TINGKATAN 5 ae?heheee..
Air ni sgt fofular kt Melaka...Saper org Melaka, mesti tau..
Tp, rak semua orang Melaka, panggil air ni nama OREN BODOH..Nama famous air ni ialah
AIR LONG CHAN..


Kenapa nama dia long chan?
Sbnrnya, air ni diambil drpd nama syarikat yg kuarkan air ni..

Long Chan Trading & Co

Ditubuhkan di Melaka seawal taun 1910..
Lama tu yob..Agak2 F&N dah ader ke blom ae?
Sekarang ni beroperasi di REMBIA, ALOR GAJAH MELAKA.

Air ni yang uniknya, bukan jerk ader perisa OREN, tp ader mcm2 perisa yg pelik2..
Halia lah..mcm2 lah..
Tapi kalau perisa Ketumbar, Kunyit tu, aku belum pernah jumpa lagi...
Ha, air ni gak diisi dlm kotak kayu tau..

Kayu jati ker ni..Papan biasa jerk kottt..huuhhu

Lagi satu, air ni SANGAT lah kurang kandungan karbonatnya..
Tak manis sgt..Biasa2 jerk..
Aku suka beli, RM 1.20 jerk sebotol..
Botolnya plak, BOTOL KACA tau..
Dah ala2 mcm botol kicap gitu..huuhhuh..
Waktu raya, memang sangat famous..Saper2 yang raya kt Melaka tu, memang jumpalah air ni..
Sekarang ni, syarikat ni pown, dah ikut perkembangan zaman,
dah guna botol plastik gak..hehehee..
Tp, aki lagi suka yang botol kaca punyer..
Even susah nak bukak..Tp, sangat nostalgia..heheheh :)

Nak tau lebih lanjut: SINI
kredit kepada gambar2 di situ.. :)

98 comments:

Kembang Perawan 3288 said...

air oren ni sedap!! skrg dh dijual balik kat pasar malam @ uptown downtown rm1.50 aje. nmpk cOOl kalo mnom air ni kt psar mlm.

emm yeke.ahaks..

Cikgu Fikri said...

hahaahahh...
kt tempat kamu pown ader kah?
hehehee..
dh makin maju dh air ni..heheeh..
cool?
haruslah..
huuhuh :)

Syiela O-lala said...

taw taw! penah minum air ni. ibu kita pun panggil air ni dgn nama yg sama :)

Cikgu Fikri said...

sYIELA...
ibu kamu pown panggil namA OREN BODO gak ker?
mmg mak kita sama..
pggl nama air cmtu gak...
hehehee :)

kukin said...

haha pena minum air ni. sedap jugak sbb kurang gas. tapi yang paling syok kalau minum togok dari botol. baru ada umpphhh :p

Cikgu Fikri said...

kukin...

hahaahaha..
mmg ader umphhh pown..
air ni mmg sedap sbb kurang gas.. :)

Anisa Hang Tuah said...

baru first time tauuu

Cikgu Fikri said...

Anisa...
Bru tau ker?
kt tempat kamu xder jual ae?
heheehee :)

Fariq said...

yay,, lame aku tak dgr oren bodo ni,,
1st time dgr masa kuar minum ngan pakcik aku,, sejak tu asek dgr je,,
tapi skrg dh tak dgr dh.


Gelak La Kau Puas2

Nurul Ain said...

air oren dalam botol kaca macam ni kalau dekat kelantan dye panggil air oren kelate..hee!!~

A.D.A.M. said...

Fiqri, apalah kiranya bawak blk air ni ke bangi. Pastu hulur2 la sini sikit, ala dlm 2-3 botol je. ;p

Nieza Micha said...

penah minum air sarsi tu time kat PD.. huhu... memang karbonat nye tak banyak... sedap jek minum...

Cikgu Fikri said...

Fariq...

huhuhuh..
pernah minau lah kiranyer ni?
ha?
knp dh lamer xdgr plak?
heheehe :)

Cikgu Fikri said...

NURUL aIN..
ha?
AIR OREN KELATE?
tp, bukan kilang dia kt melaka ker?
ker ader air cm ni versi kelantan?
heeheeh..
sedap kan?

Cikgu Fikri said...

ADAM...
skrg ni dh ader versi botol plastik..
insyaAllah t jumpa, bglah ko rasa..
huuhhh :)

Cikgu Fikri said...

Nieza Micha..
air tu sedap kn?
heheeh,,
suka x?

A.D.A.M. said...

Hahaha. Aku tuntut wei. lalalala~

Cikgu Fikri said...

ADAM

KALAU jumpa lah..
heeheeh :)

A.D.A.M. said...

Ah. byk la ko punye KALAU. hahaha

Cik Ina minat Do do Cheng said...

oren ni memang best, kat kampung acik banyak.oren ni tak banyak gas.

♥..cik_mas..♥ said...

anda di tag.. :)

http://masluvnerul.blogspot.com/2010/12/segmen-jom-berkenalan.html

Munira Muhiyddin said...

ayah aku pun suka beli .
dia ada logo ayam
sedap sedap .
nostalgia .
tak tahulah anak aku sempat tak merasa minum macam ni nanti .

gitu tawww ! ;))

Cik Tom said...

erk last cik tom minum air ni time sekolah rendah dl...skang dah lm xjumpa..ade lg upenye...nak beli 1 botol!

MiSzy DiaN said...

dlu masa aku kecik2, bapa aku selalu bli air macam ni tp aku tak taw pa namanya..hehe..
botol kaca gak..rasa oren..hehehe..



ui.. pasal wall aku tue..
hahaha.. 1 mlm aku tak on9 sebb takda line kt umah..
tak larat nk bls balik komen kt sana..yg pasti abg Ben mmg HEBAT kan.. hehe.. nati aku jejak blik je dorg kt sana tue.. hehehe

Cikgu Fikri said...

ADAM...
heheeheh..
insyaAllah klu jumpa tau...
t klu ader, aq bg kt abe we..
suruh pas kt ko..
heehehe :)

Cikgu Fikri said...

Cik Ina...

wah/..kampung maner tu?
heheeh..
air ni mmg bgus n sedap kan?

Cikgu Fikri said...

Cik Mas...

wah.. segmen best tu,
thx :)

Cikgu Fikri said...

Moon...

hahaaha..
gituw tau..
tu bukan trademark ewa ker?
heeeeheh..
mmg cemerlang air tu..\
errrrr,
logo ayam?
ko punyer jenama lain kottt..
kt tmpat aku xder logo ayam pown..
heheeh :)

Cikgu Fikri said...

Cik Tom...

biar betul?
lama giler..
masa skolah rendah..
dtg lah melaka..
sentiasa ada..
heehehe :)

Cikgu Fikri said...

Miss Dian..

wah, kt sabah pown ada kah?
heeeehhe..
merasa gak kmo air long chan ni kan?
dtg lah melaka, lg byk ader..
hehehee..

ae,
xder lain ker?
patutlah aku pelik tgk ko x der dlm dunia blog ni..
heehhe....
abg ben tu mmg bgus..
lepas ni famous lah ko...

MiSzy DiaN said...

hahaha..ada kot tp dulu2 jak laa..payah nak dpt skrg ni..hahaha..

ah'ah tu la semalam aku senyap jer..
kureng pnya line smlm..pnya la aku semangat nak buka blog taw2 tak dpt..huk3..


weyyhhhh..
aku tido awal semalam laa..kul 10..
wahhhh rekod taw paling awal aku tido smlm..
hehe..

aku tak nak famous laa..hehe..aku nk org baca blog aku jer..
hehe..

♥..cik_mas..♥ said...

fiq ...cik mas ade 1 plan ni...ingt nak wat gathering antara blogger IPG....ingt nk gak cmpurkan dak2 pendidikan dr U..cdgn je la.jom nak kita berkerjasama.. :)

sbb cik mas nak handle sorg tak mampu...ade sorg lelaki kaki bloger mcm kamu lagi best tolong promote..hehe.. ok tak...

Cikgu Fikri said...

Miss Dian..

ala, aku gurau2 jerk lah..
mmg best pown klu org bacer blog kita..
tak yah famous pown xpew...
wah, kesian ko kan, line internet slow..
kalau aku dh mencarut dh tu..

p/s: rasanya aku paling awal pernah tdo, pkul 9 kotttttttt.hehehee :)

Cikgu Fikri said...

CIK MAS...
rasa nak menjerit biler bacer komen cik mas..
jom..
nak wat bler
kt mner?
tp, jgn jauh ke pantai timur n utara lah ae?
heheeehe :)

y-A-n-A said...

yana tahu.,..!!
bila makan kat kedai2 kt kg selalu nya ada air long chan..
best!! :DD

♥..cik_mas..♥ said...

tak mungkin jauh ke utara dan pantai tmur..kita buat tgh2 la..2 yg nak bincg dgn kamu.... :)

kita buat awal2 naik sem ni ok gak, sbb diorg tak de asgmnet n aktvti lagi.... tarikh nanti kite bincg ok...

asek2 gathering blogger lain je..jeles..IPG bloger tak de buat gathering pon :(

kamu kne jadi partner cik mas jayakan gathering ni..miahahaha :)

MiSzy DiaN said...

hahahahahaha..
ah'ah..geram sgt2 smlm..tu yg tido awl..hahahaha..nasib bek eja arini dpt on9..

weeeeeeee...
bestnya...

ui awalnya ko tido kul 9..hahaha..
kalu aku tido awl pun kul 8 tp bagun esk pagi la...hahaha..
adoi...bruknya perangai..

Cikgu Fikri said...

Yana..
hahaaha..
mmg best...
suka..suka.. :)

Cikgu Fikri said...

cik mas..
tak der hal...
sy enxited ni...
ok, klu cmtu..
kita samer2 wat entry promote..
pastu, kita tgk feedback dr org yg berminat...
akak rasa kemungkinan nak wat kat area mner?
KL?

Cikgu Fikri said...

mISS dian..
ahahaahah..
hehehee..
ala, masa kecik2 dulu..
tdo awal2..
dengar ckp mak..
heheehe..

ae, klu kt maktab, tdo aWL satu benda yg pelik tau..
sbb diowang suka tdo lmbat2.. :)

♥..cik_mas..♥ said...

yup...KL paling sesuai....:)
cam ni...ptg nanti akk post entry promote...fiq just copy paste je dr entry akak n post kan blog fiq je ok.. :)

Cikgu Fikri said...

ok...
suka2..
klu bole wat gathering banner skali kak ae?
ker akak nak sy wat banner tu..
pastu emailkan kt akak...

♥..cik_mas..♥ said...

ha...ni lagi bgs...fiq buat banner...akk buat entry promote...hehehe :)

email akk bg td, kira cncel la...fiq buat banner ye..akk bua entry..

*mak aii..ulang byk2 kali plak..excited pny psl..hehe*

MiSzy DiaN said...

hahahahahah..
tido awal tu pelik ke?
memang laa..standr kt mana2 tmpt blaja mana da tido awl..plg awl pun kul 12 taw..len laa kalu penat kan..hehehe..

Cikgu Fikri said...

cik mas..
ok, fiq buat SEKARANG GAK!!!
eXcited ni....
tp, klu x canteq..jgn marah ae?
hehehe

Cikgu Fikri said...

Misz Dian..

btol tu..
diowang berFACEBOOK jer...
aritu, lepas aku balik dr Pangkor,
terus aku terbongkang kt atas katil..
aku klu nak tdo, mesti kena tutup lampu..
so, terpaksa lah rumate aku bukak lampu meja dia..
heehheh :)

AMMAR YASIR said...

Teringin nak minum air ni yang berperisa soda... best...

Cikgu Fikri said...

AMMAR..
air ni pown ader perisa soda..
sedap...
perisa halia pown ader..
heeheehe :)

Farhan Ibn Yahya said...

aik...ari tue aku raya, xde pon org kluarkan air nie?
dadh tue, aku x jumpa pon time aku g melaka ari tue?

♥..cik_mas..♥ said...

tak cntik tak pe :)

ni romote utk dak IPG ke utk dak u skali??

AMMAR YASIR said...

Halia? pelik je dengar... tak pernah cuba lagi

Lina said...

aah tau sgt air ni...klu balik kg kat pagoh atau balik melaka mesti ada air nih...still ada lg kat rumah...tak bukak2 hehehe

Cikgu Fikri said...

Ammar...

mmg ader..
pelik tp sedap..
hehehe :)

Cikgu Fikri said...

Lina...

ha?
xbukak2?
kenapa?
hehehehe ")

Cikgu Fikri said...

Farhan..
ko x cari btol2...
lgpown, ader jual kt Melaka lah..
nak2 kt kwsn kampung..
for sure ader.. :)

Cikgu Fikri said...

cik mas...
fiq tulis kt banner tu UTK CIKGU..
t bler akak tulis kt entry, akak mentinlah utk IPG n BUDAK2 U yg amik cos PENDIDIKAN..
heheehe :)

Ieda Al-Habsyi said...

haah, ieda pon panggei air ni air oren bodo, hahahah :)

MiSzy DiaN said...

hahahahahha..
dulu aku tak men la FB kat hostel..
keja aku bgayut jerr..kehkehkeh...
giler ko..
tido mati ka apa??
hahahahaha...
kt hostel kmi kena suh off lmpu kul 11 taw..
roomate aku slalu tido awl so aku pn tpksa laa on lmpu meja..nasib bek ada soulmate slalu tmankan aku blaja.. waahahaha..mlampau la plak..ahaha

Cikgu Fikri said...

Ieda...

yeker?
samer lah kita..
nama tu pown, mak saya slalu guna..heeehe :)

Cikgu Fikri said...

Miss Dian...

hahaahaha..
btol 2..
ko patut kesiankan rumate ko yg tido awal tu.,.
aku fhm perasaan rumate ko...
hahaahha..
soulmate?
heheehe..
over jerk.. :)

♥..cik_mas..♥ said...

pakcik..tak dpt la emial kamu psl banner 2 :(

Cikgu Fikri said...

ha?
knp xdpt?
baru attach td..
hehehehe..
jap, try lg sekali :)

♥..cik_mas..♥ said...

giler kot email cik mas ni...hiyakkk!! dush2.. *situasi menumbuk laptop*

:P

♥..cik_mas..♥ said...

entry dah siap...copy paste ok :)

http://masluvnerul.blogspot.com/2010/12/gathering-cikgu-blogger.html

Cikgu Fikri said...

cik mas..
jgn tumbuk..
rosak nanti..
hehehe :)

Cikgu Fikri said...

wah..
dh siap ker?
cemerlang lah..
thx :)

MiSzy DiaN said...

muahahahaha..
besa laa..
dak kolej kan..

ui..
ko pi la setting..
kt sana ada to posting ke comment..
kt sana ko bley ubh settng komen ni..
payah sket laa nk bg word verfy...
hehehe..
sorry yaa fiq..


aku baru balik dr lunch..
ko nak asa mkanan pelik2 dr sabah?hehe..
penah mkn gulali tak? or janggut2..hehe sedap..

Cikgu Fikri said...

heheheeh..
ha?
benda alah aper tu?
sedap ker?
biau betik?

MiSzy DiaN said...

hehehe..
aku pn tak taw..
slalu aku beli mkanan ni kat pasar tamu hjung mggu je..
hehehe..
sedap tp manis sgt..hehe

yeahhhh dah ada prubahan suda setting komen dia..

tahniah...

wOOoooahhHhhhh!!! horeee!! horee!! hahahaa

Cikgu Fikri said...

misz dian,.,

ahahaha..
aku baru setting td..
thx ats nasihat ki.
klu x memang aku xtau selama ni.. :)

.:padie_eyla:. said...

a'ahh. pernah dengar!

Cikgu Fikri said...

padie_eyla?
pernah dgr?
hehehehe..
tp, pernah rasa x?
huhhuhh :)

ijatnuar87 said...

hehehe...pernah minum nih kat mktb...mmg popular la...tapi cam agak manis la ini air...

MiSzy DiaN said...

baru rasa nyaman letak komen kt cni...
hehehehehe....

takpa2..
kita menolong org kan..
:)

MiSzy DiaN said...

tetiba aku rasa janggal plak nk letak komen kt cni sb dia tak minta dahh kan word verfy...
muahahahahaha.....



gud..gud..

Cikgu Fikri said...

ijat..

huhhuuh...
ha?
manis ker?
biasa jerk lah..
hehehe..
tp, kurang gas... :)

Cikgu Fikri said...

miss dian..

thx sgt2..
mmg senang nak komen...

Cikgu Fikri said...

ha?
tetiba ko rasa janggal?
heeheh..
yelah kn..
dh kerap sgt komen kt cni..
heehehheh..
ae, tp xkna SPAM ke nanti?

Adinda Amy Sensei said...

salam..

pernah mase kecik dulu minum air oren camni...hehehe..

Cikgu Fikri said...

Adinda Amy Sensei...

Salam..
pernah mnum?
bler tu?
sedap kan?
hehehee :)

MiSzy DiaN said...

tak kena spam pun..kalu kena pun..
lantak laaa..


ah'ahh..
tu la pasal aku asa janggal sb dah slalu sgt komen kt cni kan..
hehehehe..

pssstt..ranking aku naik tak??hua3..
















mood : tgh sedey tp wat2 happy sb entah..huhu..kunci tertingggl dlm opis..mcm na nak masuk pjbt esk..huwaaaaaa...

Cikgu Fikri said...

rasanya dh mula naik..
nmpak x nama fickry hisham tu?
dulu dia cm ko gak..
mmg peramah, selalu komen blog aku..
tp, ader 1 hari tu..

.........

sedih bler nk cter...
hahahahaahhaa

MiSzy DiaN said...

sengal ko..
ahahahahahhaahhahaha...
nati aku nak wat entry special tuk ko sb ko friendly..
mahahahhahaha

Cikgu Fikri said...

Miss Dian..

hahaaaha?
yeker?
terharu ni..
muahahaahahahaha.......

MiSzy DiaN said...

alaaa nati laa...
skrg ni aku ada hal sket..
mood aku plak nda tentu pasal taw..
adoi..
benci btol laaa aku mcm ni..


















p/s : hai sabtu.. tolong dtg dgn segera..saya mahu keluar berjumpda dengan dia.. cpt la masa berlalu..pleaseeeee~~~~~










* ngada2 wat request kt cni..mcm la ko bley wat masa blalu dgn cpt kan.. ahahaha

Cikgu Fikri said...

hahahaha..
ko ingat aku fairy ker nak cepatkan sabtu..
aku pown xsabar nak tunggu sabtu..
mahu tgk movie!!!!
huhhhuu..
ala, aku bukan paksa ko wat entry psl aku pown..huhhuhu.


























errr..aku nak tnyer, asl ko suka selangkan panjang2 komen ko?
ahhhaha

MiSzy DiaN said...

weii..
apsal ko nk kuar g tgk movie gak sabtu ni arr??
aku pn nak kuar tgk movie sbtu ni..
huhuhu..
3 minggu tak kuar taw sb keja jak..huhu..
nati nak layan 4 movie trus..


hua3.. marathon movie..
lmbt laa aku..
aku nk tgk cita tangled, narnia, tron dgn satu lg..akn kuar esk.. tp aku tk taw plak tajuk dia..hehe..



abis duit...tkpa..org blnja..aku melantak laa..hehe..


kenapa aku suka wat gtu? tak taw..















macam best kan..hehe..kena scroll bwh2 lg..hehe.suspen taw..
hahaha

ijam ismail said...

da lame kot xminum air cm ni..rindu gak zmn tua2 dulu...kui3..

Cikgu Fikri said...

dian..
hahahaaha..
suspen sgt lah..
weh..
ko ni xbaik tau..
kesian soulmate ko..
blanja ko mcm2 movie.. :)

Cikgu Fikri said...

ijam..

ko prnah mnum gK ker?
heheeh......

MiSzy DiaN said...

tak laaa..
aku tak kesian kt dia..
ahahahaha...
aku treat movie.. dia treat aku kasut..
Weeeeeee~~~~~
bestnya..
hehehehe...






















hai sabtu..cepat laaa engkau dtg..ok?hehe














suspen kn..aku suka..hehe

Cikgu Fikri said...

hahahahhahah..
ko ni kalau dlm karangan bm, wat selang2 cmni..




















































mmg sah2 kna potong markah!!!! :)

MiSzy DiaN said...

fiq!!
ko nak taw napa aku suka wat mcm ni??



















































sb...


































bila aku wat gni..














































aku happy taw,.senyum..biar pn time tu ada masalh tp best tgk gni..lawak..















































alaaaa jgn potong markh..amik ko..aku bajet satu wall dahhhh..




























p/s : jgn marah yaa..kita kan BLOGGER PALING CERIA..hehe

Cikgu Fikri said...

owh...
ni ker tag dia..
haahaahaha...






























































































































yelah cik dian oi..
kita kan pling ceria..

MiSzy DiaN said...

best kan..ahahaha...

















































abis satu wall ko aku bajet taw..
eh silap..ko dgn aku..































aku suka sb wat happy and senyum..
























































baru CERIA.. caya la..eh minta dia pndah kn umah ko dkt ngn aku bhaaa..hehe

Cikgu Fikri said...

mintak DIA pndhkan rumah?
saper?
blogerperamah ker?
heheeheh..
sgtlah pnjg cik dian oi komen ko ni......

MiSzy DiaN said...

adoi..
penat aku wat mcmni..
nak bersara laa..hehe..
kesian org lain taw..
msti dorg marah nie..hehe..
takda laa.gurau jerr..

Cikgu Fikri said...

aku pown rasa cmtu kotttt...
hahaaaahh..
kesian kt mereka..
kita kna cari wall lain plak ni.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails