Monday, December 20, 2010

Teringat Masa Kecik-Kecik Dulu....

Assalamualaikum...

Arini tetiba plak aku teringat kat nostalgia zaman aku muda-muda dulu..Sebelum tu aku nak tanyer, korang semua mesti pernah berseronok (bukan berpeleseran ok) masa kecik2 dulu kan? Yelah, masa tu kawan ramai, lgpon facebook ngan twiter blom dilahirkan masa tu..Kalau ader pown , tak famous mcm sekarang..Ader ker di natara korang yang belum dpt surat beranak, dh pandai main fb? Tak der kan?heheehe....Sekarang aku tgk, budak2 kecik pown dh ader fb..Zaman aku dulu, pergh..memang selalu diisi ngan permainan lah..Permainan aper? Nak tau?


MAIN KAHWIN-KAHWIN


Hahaahahah..ingat lg masa ni..budak2 ni siap ader mak andam lg..Giler lah..yg tukang soleknyer kawan aku..Kadang2 aku jd pengapit, kadang2 aku jd pengantin lelaki. Tak silap aku, ader satu hari tu, tak cukup orang tau..So, diowang suwoh aku jadi pengantin pompuan..siot jerk..

MAIN LAWAN PEMADAM


Ha...korang ingat tak permainan ni dulu..Masa aku skolah rendah, memang femes..Bunyi jerk loceng menandakan waktu rehat, masing2 bawak keluar stok pemadam masing2 utk dipertaruhkan..Masing2 kumpul pemadam byk2..Pastu, industri pemadam negara pown keluarkan pemadam yang besar2 tu utk dijual di koperasi..Pastu budak2 ni beli...Kadang2 pemadam tu, diletakkan ubat stepler, then dibuat gasing..gasing saper yang berhenti dulu, dikira kalah.,..
korang ingat lagi tak game ni?
ATAU game ni tak pernah sampai ke kwsn korang?huhuhuh

MAIN MASAK-MASAK


Hahahahah..aku paling suka main benda alah ni dulu..Masak-masak or pondok-pondok..Serius best.Ko ingat pompuan jerk yg main game ni..Laki pown main beb.. Aku ingat lagi, ktorg sanggup ambik barang2 dapur kt umah, tepung, gula, garam, serbuk kunyit segala, semata2 nak main masak2..Ader sekali tu, ader pakcik jual ikan ni dtg..Ktorang tahan kereta dia, semata-mata nak beli IKAN SEEKOR utk dibuat main benda alah ni..hehehe...

Bapak kwn aku ni, sanggup bina sebuah pondok kt bawah pokok, utk ktorang main masak2..Serius pondok tu cantik..Kadang2 ktorang bawak bantal dan baring2 kt ctu..Makanan yg ktorang masak td tu, ktorang hias mcm2, pastu bagi kucing makan..huhuhu :)

MAIN CEPERAku lagi suka main benda alah ni, drpd main batu seremban..Biler main batu seremban, baru tiba batu 6, aku dh kalah..BENCI!!!
Main ceper ni best sket..Paling suka kalau dpt JAMBAN, BUNGA dan AYAM..
Adakah anda tahu istilah2 ini?

MAIN SEMBUNYI-SEMBUNYI
Badan aku samapi bintat-bintat kena gigit nyamuk sbb main sembunyi2..
Seronok weh..Paling suka sembunyi dalam almari baju dan bawah katil..(Rumah kwn aku besar, bole sembunyi kt maner2)..Kalau main kt luar rumah plak, suka sembunyi kt reban ayam kotttttt..huuhhuh...Dulu aku selalu dimomokkan dengan hantu kopek...Balik tuisyen malam2 jerk, mmg asik teringat..huhuhh :)

MAIN CIKGU-CIKGU

tak dapat nak upload gambar, sebab masalah teknikal

Dulu aku selalu jd MURID daripada jd cikgu..Sebab kawan aku suka bolot sorang2..benci aku..Mentang2 ktorang main kat umah dia,..Mak bapak dia cikgu..Ader papan hitam sendiri..BENCI!!!
Ader sekali tu, aku salah eja JAM dlm bahasa jawi kott...Pastu diowang lumur muka aku ngan kapur..Hhaahahaah..Nasib baik muka aku tak dipenuhi jeragat..(aper motif jeragat?haahaha)

Tu jerk lah serba sikit tentang cter aku zaman dulu..Mesti korang bermonolog:

FIKRI NI ASIK CTER PSL ZAMAN DULU2 JERK..TAK NAK PANDANG KE DEPAN KER?

yelah kan..aku faham..aritu cter KARTUN YANG AKU MINAT DULU2, arini cter game aku minat plak..Lepas ni ader byk lg cter yg aku nak cter..Sbnrnya aku ni suka menghargai benda yang berlalu..Aku sayang masa silam aku..Bagi aku, tanpa masa silam, kita tak dpt belajar sesuatu yang dpt menjadikan sesuatu yang baharu dlm diri kita sekarang..Melalai kisah silam lah, dapat mendewasakan kita..heheehe

psssssssssst: Nanti aku nak cter kisah2 ni kat anak murid aku lah,..Ok tak?

46 comments:

just another blogger said...

hehe bes la bila t'ingat waktu dolu2. saya ske main lompat2 tali skipping tu. dak laki p0n join. gan p'mainan tuju kasut kat orang. team tu kena susun2 kasut bntuk piramid. yg tu plg besttt...^.^

Cikgu Fikri said...

just another blog...

aritu masa kt maktb,
ader karnival permainan tradisional..
gurl klas ktorg join tuju selipar..
tp kalah..
heheehe :)

Nieza Micha said...

tetibe teringat zaman dulu2 gak... dulu suke kumpul pemadam sbb permainan tula.. best kot.. huhu...

main ceper tu dah tak ingat pulak istilah2 tu.. ngeh3...

rindu nye zaman kanak2...>.<

ayu jazari said...

hahaha..best giler bile tringat balik..sume p'mainan yg d cite adlh feveret 0k..+ 1 lg..l0mpat getah..
kecik2 dulu lasak ckit..adk bradik sume laki..
d0rg main ape p0n sume sy ik0t..
yg plg best d0rg jgk d pkse melayan sy maen masak2..haha~

Cikgu Fikri said...

Nieza Micha...

mmg rindu zaman kanak2..
btol tu, psl game pekmadam tu lah, kna kumpul pemadan byk2..
huuhuh :)

Cikgu Fikri said...

ayu jazari..

mmg best bler tringat balik..
lompat galah?
mmg best..
tp penat seh..
huhhuhuh :)

MOH KEMBARA said...

Salam Cikgu Fik, he he sama jer game kita tapi Akak lebih advance. Umur 7 tahun dah main beranak-beranak, siap ada bidan. Akaklah yang beranak, tapi anak keluor ikut pusat!

Cik Aqila said...

tengteng? haha. eh batu seremban kene praktis lebih tau, baru champion. kekeke

MiSzy DiaN said...

hahahahaha..
lucunya bila ingat semua ni balik..

nak aku list apa yg aku penah main dulu??agaknya mesti ada yg ko tk penah main ni kan..

-main kahwin2.. besa arr..pompuan.
-main masak2.. wajib..
-main lawan pemadam
-main sembunyi2..
-main getah..
-main bubut2.. hah amik ko..taw nda?
-main ice fire..
-main rondes.
-main guli..
-main tepak..
-main pondok2..ni wat pondok arr..
-main cikgu2..


wahhhh banyaknya aku main..ada lagi tp nati penuh lak comment nie..hehehe

lea said...

betul2...dulu zaman kana-knak cik lea pun selalu maen mende sume.
paling best maen masak-masak..hehe

Cikgu Fikri said...

Moh Kembara...

hahaahhaa..
fiq tergelak+terkejut biler bcer komen akak..
main beranak2?
huhhhuhu..
biar betul?
hehehe :)

Cikgu Fikri said...

Cik Aqila...
Teng teng pownn main gak..
haruslah..
hehehe..
owh, kna praktis ker bler main batu seremban?
geram seh..
asik kalah jerk.. :)

Cikgu Fikri said...

Misz Dian...

asl xlistkan lg byk2 gAMe yg ko main..
panjg berjela pown xpew beb..
hahaahaha..
ha?
main bucut2,
ice fire ngan tepak tu,
mcm mner weh?

Cikgu Fikri said...

lea....

hahaaahah..
main masak2 best?
laki pown main gak tau..
pompuan join game laki,
laki join game pompuan.. :)

MiSzy DiaN said...

hua3...
adoi nak tergelak aku kat ofis ni taw..hahahahaha..
main bubut2 tu istilah org kt cni..
aku kan org sabah..hehe..

means dia, main kejar2 laa k..alaaa main lari2..taw nda?

weyh aku guna ayat sabahan ni,harap ko pham..
[dun wan be hpokrit.guna bahasa sndiri]

pastu ice fire tu mcm lbh kurg bubut2 gak..tp versi lain.. nati ko try main yaa..
ada sorg je ice and yg lain jd fire..bila ko kejar org lain n tngkap dia, just pgg dia n ckp ice..trus dia keras tak leh gerak2..if dia gerak2 dia kalah n jadi tukang kejar la plak.. fire ni fungsi dia if ada kwn ko kena ice..ko pgg dia n say fire..so dia akn free and bley lari blik..hahahaha..best main ni kalu ramai2..hehe

tepak tu? dia mcm daun terup tp kecik..ada byk gmbr..kumpl byk2 pastu mcm na erkk..aku pn netaw mcm na nk terangkan..hahahaha..tp sakit tgn main laa..

ui nati aku ni tamak wall ko plak..hahaha

Cikgu Fikri said...

hahahahaha..
dh mcm karangan upsr beb...
eh,
aku xkisah lah ko guna bahasa sabah..
ckp jerk..
kita kan 1 MALAYSIA..
heheeh..
owh, bubut2 tu kejar2..
aku main game tu dulu..
tp, selalu jd ANAK KELADI..
sioooooot btol..
ahahhhaa..
wah, ice fire tu mcm best jerk, t aku main ngan anak murid aku..
yang tepak tu plak,
cm main DONKEY jer..
dpt kad samer, kita tepuk then said DONKEY..
sakit tgn beb..
huhuhhuh :)

MiSzy DiaN said...

oUhhh y tepak tu tak..cara main kt sini lain..aku pn dah tl brapa ingt laa..hehe..yg aku ingt cara main dia camni..

tepak tu bila korg dah kumpl..kena tepuk..tepuk kuat2 smpai kad tu terbalik...kalu byk kad tu tbalik,kad tu ko pnya arr..hehe..masa ni laaa nak test power tgn..aku suka main ni ngn dak lelaki..nak tnjuk hebat tgn sepa kuat kan..hahahahaha..budak2..eh aku main ni tym skola agama yaa..darjah 4..adoi.. jajal sungguh..hahaha..

cikgu bg brapa mrkh utk karangan saya??hahahaha

A.D.A.M. said...

Syg gak kisah silam. :)

Sume tu suka. Tp ceper x suka, sbb asyik kalah. haha. :P

Cikgu Fikri said...

Misz Dian..
owh, ingatkan cm donkey..
haahahaaha..
btol2 jajal ko..
err..jajal tu aper?
nakal ae?
heheehhe..
anyway, aku nak bg markah:

Keseluruhan: 84
- Bahasa: 2
-Ejaan: 2
+ eXcited ko bercerita: 3
Jumlah: 83/100..ok?heheehee

Cikgu Fikri said...

A.D.A.M


kISAH silam masa kanak2 best kan?
heheeeh..
ceper?
huuhuhuh ")

MiSzy DiaN said...

ah'ahh..
jajal tu lebih kurg mcm nakal arr..
hahaahha..
83 jerr??
karit betol arr cekgu nie..
hehehehe..

hahahaha..
adoi..


p/s : blog saya dah makin lawa kan..hehe

Cikgu Fikri said...

Misz Dian..
cukup lah tu 83..
A tau..
hehhehe...

psssssst: lawa cik dian oi..tahniah :)

Juaini Jamaludin said...

woah! dulu julie main yang pemadam tu. banyak gila stock pemadam sampai satu hari kena rampas dengan cikgu. haha. kelakar sangat bila ingat balik.

Cikgu Fikri said...

Juaini...

hahahaah..
byk nyer stok pemadam..
seronok kan?
ader lg x stok pemadam tu..
meh cikgu fiq nak rampas plak..
huhuhh :)

~~su manje~~~ said...

adoi....cikgu guna la batu kecil ke...
nie pemadam.....
ekekekkekek....biji guli ke...?
biji getah ke...
ekekkekekek
em.....

manna_salwa said...

sume pena men..
zaman dulu2 ag best..
riang gumbira xpk masalam..
ye la..
kanak2..
men je tau..
huhu~

:)

shada wentz said...

aku ske maen TOL-TOL! hehe. seyes! :P
tak pun maen jd cashier dkt kedai.wakaka.

Cikgu Fikri said...

manna salwa...
btol tu..
zaman kanak2..
men jerk tau..
xpkir masalah..
heehehehe :)

Cikgu Fikri said...

su manje...

dh nama main lawan pemadam, guna pemadam lah...
heheheeheh..
seronok..
prnah main game tu?

Cikgu Fikri said...

Shada...

main tol-tol...
hahahha..
cashier?
owh, yg konon2 ader prg dtg nk bli barang2 dr pokok, rumput tu ae?
aq prnah main..
hehehe..
patutnyer ko dh bole jd akauntan..
xyah jd teacher...
hehhe :)

PUCCAnis said...

sonoknye mengimbau kenangan mse kecik2 dulu..^^,
main cikgu2 pn bes..haha..skang nk jd cikgu lak..hermm..:)

Cikgu Fikri said...

Puccanis.,...

seronok kan biler imbau kenangna lama..
wah, jd cikgu gak ker?
ni mesti berkat main cikgu2 ni...
heeehehe :)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Ingatkan kawan cikgu zul. Biasalah tu, semua tu memori silam yang cukup indah bila dikenangkan.

Cikgu Fikri said...

cik ina...

hehehheh...
mmg kenangan indah zaman kanak2..
xbole dilupakan..
kawan cikgu zul?
heheeh..
kwn blogger.. :)

A.D.A.M. said...

Haah. sgt best! :P

Cikgu Fikri said...

A.D.A.M


mmg sgt best..
rindu lah ngan semua tu..
heeeh :)

Munira Muhiyddin said...

semua aku main kecuali ceper
tak mahir mahir dari dulu *sedih*

Cikgu Fikri said...

munira...

hahahhaha..
ceper mmg best..
lg senang dr batu seremban..
menci!!!! :)

Farhan Ibn Yahya said...

bahhahaha...
ko dah besar fikri...
x perlu nak main macam budak kecik...
x malu betul...

AMMAR YASIR said...

Hehehehe..... cikgu fiq ni mmg memahami lah... semua permainan tu Ammar suka main masa kecik-kecik dulu...best...

Lina said...

sy dulu suka sgt main getah...alar getah gelang yg kita cantum2 jd pjg tu pas tu 2 orang kene pegang stiap ujungnya and then sorang kene lompat melepasi getah tu...best main sebab slalu menang hehehe

Cikgu Fikri said...

Farhan..

hahahaa..
kuang asam..
aku teringat jerk lah.. :)

Cikgu Fikri said...

AMMAR..

hahaahha..
kita samer..
seronok kn?
heheehe :)

Cikgu Fikri said...

Lina..

wah..
rasanya cm pernah main game tu..
tp, getah tu selalu wat lomapt2 cm tali skipping jerk :)

ijam ismail said...

xbgus la main kawin2..kan da ade kes rogol..coz main kawin2 la..ish3...
hm..

cik mien said...

semua permainan yang ckg fiq ceritakan semua cik mien pernah main....tu baru separuh ada banyak lagi permainan yang cik mien pernah main...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails