Monday, February 21, 2011

Nak tampar ker muka budak tu?



Ha....meh sini aku rasa nk bercerita.. Kau pernah tak rasa berbaik-baik itu amat penting?
Kalau jumpa orang jerk, kita perlu beri salam, ramah mesra..?
Tapi, kalau sampai terOVER, siap nak promote produk MLM itu, elok kita larikan diri yer...
Tak berminat!!!!

Tapi, mcm maner plak, kalau dalam satu situasi, kau tak buat pun benda tu, tapi tak pasal2 kau kena tuduh? Ada rasa bengang tak? Ada rasa nk mencarut tak?
Pergh....cuba ko bayangkan, elok2 jerk ko duduk kat rumah sedang menikmati udara nyaman dari dalam peti sejuk rumah kau..(MOTIF?), tiba2 dtg lah plak kawan2 kau ajak berjimba jimbo kat sesuatu tempat..

Tiba2, ada seorang budak langgar kau dari belakang lalu terjatuh.. Kau pown dengan rasa penuh sifat keibu bapaan pown, nak tolong lah balik budak tu..
Tiba2 dtg plak parents budak tu, maki hamun kau..
Kata kau langgar anak dia,,Tolak anak dia lah..
Pastu, aiskrim yang buak tu pegang jatuh..Tak pown belon budak tu pecah...
Dia paksa plak kau beli benda alah tu balik..Masalahnya, kalau kat Mall, tempat jual benda alah tu plak kat tingkat 4, kau plak kat ground floor..
Maka, apakah yang akan kau lakukan?
Adakah.........................

A- Dengna perasaan lurusnya, kau pown menapak ke tingkat 4, beli benda alah tu..

B- Pertahankan diri kau, tapi dengan cara elok, even mak bapak budak tu perhambur kau dengan kata2 kesat.

C-.Mana boleh jadi ni..Kita maki hamun balik..Maka tercetuslah perang mulut yang meletop2.

D- Tampar muka budak tu..Pastu maki hamun depan mak bapak dia dengan secukup hati.

Ish2..mesti hati kita rasa geram kan masa ni...Tapi, sabar itu separuh daripada iman..
Betul tak? Jadi, apa tindakan kau untuk situasi tersebut?

Ooooooooooooppppppppppppps..
Btw, dlm 4 hari ni, aku xdpt nka berblogging..Sbb akan mengikuti Bina Insan Guru Fasa 1
kat Tanjung Tuan Port Dickson..Doakan segalanya berjalan lancar yer..
Amin..............

12 comments:

CIK GADIS said...

tampo ja kuat2 smpe lebam..kahkahkah! =P

entri baru :

TIPS ELAKKAN MENGANTUK SEWAKTU EXAM

manna_salwa said...

sabo2..
:)

A.s.t.i.n.a said...

org buat jahat pada kita.. ita balas dgn kebaikan.. pasti org itu merasai sesal yang tak sudah..

ikut sunah nabi memberi makan yahudi buta (semalam saya baca di satu blog)

Selamat berkursus ya!

emieysandra said...

pglaman fiq ke ni?ehehe..
erm..yg pnting, jgn kite buat jahat kt org..;)

FiZ said...

saya pilih B...memang menduga kesabaran je...

Maly F said...

kalau ada kat situasi macam ni memang bengang geram tahap gigabyte. kalau saya pilih B.tapi kalau dah melampau, perang mulut bakal terjadi..

MOH KEMBARA said...

Salam Cikgu, kalau akak, akak cakap Bahasa Ghana, jadi dia ingat akak pelancong dan terus belah! Nak lawan nanti jd lebih haru!

Citarasa Rinduan said...

salam ziarah

GEGAR BLOG ANDA

Mr Frogie...^^) said...

tampar jer kasi lebam...!!!

Naz said...

hoho.. disebabkan saya ni student yang hormatkan orang tua, saya pilih jawaban 'B'

░♥si lampu neon♥░ said...

bina insan guru? cayokk !! hehehe..weh gamba orang kene pelempang tu macam hana tajima laaa hahahahah

cik mien said...

Cik mien nak pilih B lah.....sebab kita mesti pertahan kan diri..dah kita yang tak salah tak kan kita nak tanggung semua tu....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails