Friday, June 3, 2011

Boleh ker? Sambung IJAZAH tanpa Tamatkan DIPLOMA .

Assalamualaikum...


Betul ker, kalau kita tak sempat tamatkan pengajian dalam bidang diploma pun, kita still lagi boleh sambung IJAZAH..bukan kena habiskan dulu ker?

Semalam aku pergi ke blog kawan aku..Namanya AZREEN AZEMAN...
Aku dulu sangatlah rapat dengan dia masa zaman sekolah menengah dulu.. Dari FORM 1 sampai FORM 3..kira kami ni memang kamcing giler lah..hahahaah...

SILA KLIK GAMBAR DI BAWAH, UNTUK MENJENGAH KE BLOG BELIAU!


Ok, dalam blog dia tu, dia ada update satu entry tentang PROGRAM PENERAPAN DIPLOMA SEM 3 ke IJAZAH SARJANA MUDA UITM...
Tahukah anda tentang program tersebut?

Program tu memberi peluang kepada pelajar UITM yang terpilih untuk melanjutkan pelajaran ke IJAZAH SARJANA MUDA tanpa menamatkan program DIPLOMA yang diambil.. That means, kawan aku ni just belajar sampai sem 3 jerk, lepas tu terus sambung degree.. Tak payah teruskan pengajian sem 4, 5 dan 6 diploma.... Terbaek kan? Dah ala-ala macam foundation plak... Oh yer, insyaAllah dia akan menyambung pengajiannya ke IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI KRATIF (KEPUJIAN) TEATER...wah, mentang-mentang kau selalu terlibat dengar video klip artis, terus sambung bidang teater kan?huhhuhu...

Aku sebenarnya 1st time dengar ada program macam ni... Tak tahu lah korang semua dah pernah dengar tentang program ni.. Tapi, aku seriusly first time dengar...huuhhu..
Aku sememangnya bangga dengan kawan aku ni..Huhuhu.. Seronok bila tahu dia akan grad sekali dengan kawan-kawan aku yang lain..Alhamdulilah...

Anyway, kepada AZREEN, aku doakan penerapan kau ke program IJAZAH ni dapat meransang semangat kau untuk teruskan pengajian dengan sebaiknya..dan lagi satu, jangan lupa banggakan warga PASIR GUDANG..huuuhhu..(tetiba!)

24 comments:

fuzah mahmud said...

sapa yang dapat pointer 3.5 and above...
insyaAllah boleh sambung degree...
=)

Munira Muhiyddin said...

untungkan dia.
dulu time dia gtaw aku pun aku terperanjat cz xtau lak ada program mcm tuh.

GOODLUCK AZREEN<--- kot2 azreen baca

Cikgu Hairul said...

Kalau dari Master ke PHD ada la jugak pernah saya dengar. Mungkin UITM je kot buat macam tu..

intan permata said...

dah tau UITM ade buat mcm tu, best kan, siryes jeles ngan dy tapi rezeki dy kan, moga dy berjaya, hehehehe

mira_nas said...

kat POLI pun ada gak macam tu... pernah gak dengar program ekspress macam ni.

SyazWaniAmira said...

ni 1st time dgr,,,
uitm je ke bleh bt cam2??

NURUL AINI NORAZMAN said...

aini amik cara ni,. fast track ktowg paggil,. aini teros ke Degree Marketing lepas sem3 Diploma,. mmg bunyi mcm best,.tapi sgt susah utk tempoh zaman degree secara tibe2 ni,.subjek dia sgt tought,. klu failed time degree ni kene ulang balik diploma dari sem3,. cara ni agak bahaya la,. tapi aini amik jgak,.hehehehe

Pendapat Syah said...

kali pertama dgr sbenarnya..thanks dgn infonya...thank jg sbb singgah

cucu umie said...

first time juga ayie dengar..kalo fast track UiTM tu ayie adlh dgr, yg diploma teris pergi ijazah..kalo btol memang rezeki dia ah..heheq

Rozuan Ismail said...

first time dengar.lagipon wan masuk matrix,bukan diploma

qiki said...

utk 3.5 n above...pastu depends kat dorunk nk trima ke x...

ble da msuk degree, dorunk kne maintain, klaw x...ijazah x dpt, diploma pon xdpt...

qiki said...

mksd kte, kne smbung diploma blk.. :)

sugar2 kapas strawberry said...

untunglah! tapi rasanya mcm sama jgklah kn.sbb nti dorg kena ambik byk subject jgk naik degree sbb takleh transfer crdt.macam sama je

sweet honeydew! said...

bangga nyeee aku ae kawan cam azreen anak cik azemannnn... hehheee.. :)

Murni Yusoff said...

Assalam,cikgu..tmpg tnya..nk tnya,klu berjaya dpt msk trs ke pgrm ijazah nie dapt x di iktiraf sebagai ex-pljr diploma..dr segi kelayakan akademiknya..btw,nice post..tq =)

zati embong said...

1st time jat dgr psl serap terus ni.biasanya kalau dip ke degree,kalau pointer ok,terus lompat tahun.2 je jat tahu.

Murni Yusoff said...

Terima kasih cikgu atas jwpn tersebut,sy pljr uitm jg mcm kwn cikgu,tp skrg dah abis asasi,tggu nk msk degree jg mcm dia bln 9 ni..cuma berminat nk tahu..hehe,sbb ramai jg kwn yg ambil diploma kt uitm ni..trima kasih byk2 ya cikgu..=)

NasZ said...

1st time dengar.tapi kalau betul, bagus la. untung sebab dapat pendekkan masa pengajian.

MINDA ... TEMPAT SETIAP PERKARA YANG KITA NAK BUAT BERMULA...

lilypelangi said...

ouh tatw lak sal nie . 1st tyme dgr . huhu

Scya Lollita said...

cik scya taw gak .
sbb mber mcm ni lah .
dia amek course sains komputer

imah said...

orwh.. imah tau.. coz ade membe yang amek..

btw, tq coz following blog imah.. i`ve followed u back..

missh chiorika said...

oh ...
member missh ade amek ;)

Murni Yusoff said...

Erm,nk pggl cikgu ke fiq nie..hehe,sy lhir 1992..xdela mnenya,Alhamdulillah rezkinya kt situ..insyaAllah,trime ksih doakan..=)

Siti Norain Azhar said...

umm mcam mn pula dengan universiti yang lain ? seperti upm ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails