Monday, November 28, 2011

ISU TINGGAL DI LUAR KAMPUS : ADAKAH SERONOK?

Assalamualaikum.......

Wah... mesti ramai di antara korang yang tinggal di luar berbanding tinggal di asrama kampus kan? Best tak ek? Aku bukan apa, sebenarnya, dah beberapa hari aku ngan kawan aku si Naim tu, asik bincang pasal ni... Isu TINGGAL DI LUAR : ADAKAH SERONOK? Aku tengok, kawan-kawan aku kat UITM, dan IPG, termasuk IPG aku sendiri, yang tinggal di luar tu, mereka kata bebas...

BEBAS KAH?

Tapi kan, aritu aku ada usha sorang abang senior aku ni pasal tinggal di luar... Dia kata lagi best tinggal kat asrama... Sebab JIMAT... Kalau duk kat luar tu, mandi, penggunaan barang elektrik, macam di catu oleh mereka sendiri untuk mengurangkan bebab bil air dan api... Basuh baju pun guna tangan.. Tapi, syukur alhamdulilah.. Sebab Selangor, bil air murah... :)

Kawan aku plak cakap, tinggal kat luar SERONOK!!!! Boleh jalan suka-suka hati ngan kawan.. Masak-masak kat rumah.. AKu pun bayangkan macam tu.. Pergh.. mesti best kan.. Lepas tu main pukul-pukul bantal kat ruang tamu.. (argh..aku kat asrama pun, main pukul-pukul bantal dengan rumate aku.. )..

Aku sekarang masih lagi tinggal kat asrama.. Tapi aku rasa, lambat laun, aku akan tinggal di luar gak.. Tu aku tertanya-tanya sekarang.... Tentang TEMAN SERUMAH.. Adakah wajar tinggal bersama rakan sekelas, ataupun tinggal bersama member-member yang kamcing ngan aku? Kalau tinggal ngan classmate, nak wat keje pun senang.. Tapi, aku takut ktorang bergaduh dan tak sebulu jerk nanti.. Yelah kan.. Kat dalam kelas pun, kadang-kadang ader jerk perang mulut berlaku.. Hurm... Macam mana ek? Kalau ngan kawan sekamcing, tarik tarik rambut pun, lepas tu mesti baik balik..Huhuhu...


Tetiba aku teringat kisah kawan aku sorang ni.. Mula-mula dia duduk dengan classmate dia rasanya... Lepas tu, mereka rasa macam tak sebulu.. Dia pun tak tahan.. Then dia selalu lepak kat rumah kawan dia.. Kebetulan, kawan dia tu pulak, tengah merancang untuk menyingkirkan sorang budak ni dari rumah mereka.. So, dia pun amik peluang tu dan rancang nak tukar rumah secara suka sama suka... Hurm..mula-mula budak tu macam taknak..

Then dia terus terang mengatakan budak dalam rumah tu, ramai tak suka dengan dia.. So, dia pun setuju untuk keluar dari rumah tu... Then, kawan aku sekarang bahagia bersama housemate baru.. Budak tu plak? Hurm..dengar citer dia mohon untuk tinggal di asrama.. Tak tahu pew citer sekarang...

So, AKU TAKUT SANGAT JADI MACAM TU? Argh..risaunya.. Tetiba rasa nak pegang jawatan besar dalam IPG supaya boleh stay kat asrama... CADANGAN PLEASE!!!!!

pssssssssst: aku rasa kalau aku takder kat asrama, mesti senyap sunyi asrama tu..Sebab suara aku ketawa mengilai paling kuat sekali dengar..hahhaaha

11 comments:

~Nana BamBam~ said...

mmg dok asrama best ,,jimat skit tapi rasa mcm x bebas..limit sampai kul 11 malam kalau nak kuar....

kalau tengok wayang terover balik mmg kene tahan la..huhu


so better dok luar...xper cari keje part time janji ade sikit kebebasan,,huhu

yanie.yuhuu said...

yuhuu dok lua.. seronok !
bukan sbb bebas je tapi dpt rasa hdup berdikari..
ada tanggungjawab,,

NANA NAZIRA.. said...

alaaa ko ngade..
dok je luar..
berdikari ckit..
lagipon kalo ko dok luar kompem adk2 junior bersorak.. hahahaha.. xpyh dgr ko gosip lg... tetttttttttt..

budak ice said...

memang seronok dk kt luar !
( aku ler tu..hehe)
agak bebas n boleh ke sane sini dgn gembira..
suasana kt dalam rumah plak lg bess bbdg asrama..
tp, lau dr segi fulus...fulus lebih laju mgalir kalau duk kt luar..hee ~

nanieybarnieylurviey said...

asrama lgi best sbb jimat. nk on lappy blogging 24 hours pun x risau. kalau duk luar mne bleh mcm tu.. susah sikit la lg2 duk ngn org berkira. letrik melambung2. cume kalau duk luar tu bebas la nk blik lewat. :)

p/s: nk cri housemate cri yg lek lok.

iqapika said...

prefer dok lua sbb rumah dkt ng mktb.. rasanya kes ni unacceptable kot..

cikgu ainura said...

jimat dok hostel lagi dik... tapi kdg2 rasa nak bebas gak...

zuhailazulkifli said...

kalau nak dudok asrama apply lahh jadik JPP :PP . bangga papa sardi nanti.hehehehehe

east_acis said...

duk asrama ok. tapi terkurung. basically sama macam takde life. kalau duk luar, freedom memang ada tapi kena pandai bahagi masa belajar and carik kawan yg satu kepala. kalo bley satu kawan tu satu kelas gak.

-pengalaman-

missyaya (: said...

mmg pun . everything jimat klu dok hostel . tpi tue a , dah smpai mse kna blaja dok luar , tsk ~ T_T
uuwaaaaa .

imah said...

nak kate bebas, duduk dok asrama pon boleh bebas jgk..

cuma biasa la.. dah nama pon asrama..

tapi kalo dudk luar mmg banyak benda kena pikir: housemate, bil air, bil api, transport.

imah pon tengah dok pikir2 jugak nih..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails