Thursday, January 26, 2012

CARA MEMBUANG VIRUS DI BLOG | SEMPENA BLOG CIKGUFIQ SUDAH BERSIH DARIPADA VIRUS!

Assalamualaikum....

Lebih kurang seminggu yang lepas, kawan aku yang juga merupakan blogger iaitu NANA SPEKPINK, BOLA BOLA BULAT memberi aku satu kejutan yang agak besar untuk aku.. Katanya:


`FIKRI.. BLOG KO ADA VIRUS AE? AKU TAK BOLEH MASUK BLOG KAU.. KALAU DAPAT PUN SEPARUH JERK, LEPAS TU TERUS KELUAR AMARAN`

Ha..lebih kurang cam tu lah... Pergh... patutlah aku rasa pelik kenapa tak ramai yang datang kat blog aku.. UV aku memang jatuh habis.. Rupa-rupanya sebab tu.. So, masa tu ada kelas PENGAJARAN BM BERBANTUKAN KOMPUTER, aku selang seli wat keje.. Sambil wat tugasan yang lect bagi, aku pun mengGOOGLE cara-cara nak hapuskan MALWARE tu..

Jumpa tu memang lah jumpa tips tu, tapi aku tak tahu nak buat macam mana... Last-last aku rasa menyampah, aku terus abaikan.. Sampailah petang tadi.. Memang aku takder mood langsung nak update blog.. Aku layan citer KOREA jerk, malas nak pikir pasal blog...

Tetiba petang tadi, lepas aku dah tamatkan tengok citer korea, aku tetiba rasa nak bersihkan blog aku... Alhamdulilah, lepas godek punya godek, akhirnya dapat gak membasmi semula...
Nak tengok bukti?



Nampak tak yang hijau tu? ha, tu maknanya bersih lah tu.. Sebelum ni, keluar AMARAN WARNA MERAH.. dia detect virus tu datang dari BACKLINK yang aku letak dalam blog... Kalau korang perasan kat bawah blog aku ni, dah takder lagi BACKLINK yang banyak2 tu.. Takut aku nak letak lagi...

MACAM MANA AKU KENAL PASTI VIRUS DI BLOG AKU????

Ha, cara aku nak tahu mana datangnya virus tu, aku check kat SUCURI SITE CHECK dulu.. Lepas tu, dia akan kenalpasti kat mana virus tu menempel.. Dia akan senaraikan jugak post kat entry yang dijangkiti VIRUS.. maka, bila dah tahu tu, cepat-cepat buang yer...

Btw, ada satu site tu, aku check gak, iaitu UNMASK PARASITES.. Tak silap aku dia kata CBOX aku ada hidden kod.. ntah pew benda ntah.. AKu pun tak pasti.. So, oleh kerana agak takut dan was-was aku buang buat sementara waktu.. Huhuhu...

Anyway, thanks untuk AMRY`S BLOG sebab wat entry pasal virus kat blog.. Alhamdulilah, lega hati aku.. Moga-moga takder virus lagi yang menempel!!!!!! Amin...




4 comments:

~ Cik Azz ~ said...

Kadang2 proceed je walaupun ada amaran malware tu.. ehehh...

Dulu akak pnh kena gak.. Pestaim kena memang la gelabah gila.. Backlink ni kadang2 menyusahkan jugak.. huhuhu...

Cik Aied said...

tahniah kerana berjaya menghapuskan virus di blog anda! :)

Hanif said...

Wah!!! bagus entri ni...
boleh aku siap sedia sebelum hujan.

Hanif said...

Tapi yang dahsyatnya...Cikgu minat cerita Korea....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails