Wednesday, August 1, 2012

TRANSPERANSI BERTINDIH EDU 3105 BUATAN TANGAN

Assalamualaikum...

EDU 3105 merupakan kursus Teknologi Pendidikan dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Kursus ini merupakan kursus yang wajib diambil oleh semua pelajar PISMP semester 4. So, untuk subjek ini, kami kena buat amali transperansi. Korang tahu tak transperansi tu apa? Ala, korang pernah tak masa belajar Sains time sekolah rendah or menengah dulu, cikgu korang guna OHP.. Ala, yang guna cermin then pantulkan cahaya ke skrin layar. Pernah? Ha, kalau tak faham gak, meh tengok gambar...


 Ni lah dia OHP.. Pernah tengok?

So, untuk tugasan amali ni, kumpulan aku kena hasilkan TRANSPERANSI BERTINDIH... Transperansi bertindih ni menggunakan banyak helaian tau, untuk tindihkan dia supaya dapat dijadikan bahan pengajaran di sekolah.

Kalau korang tak falam apa itu transperansi bertindih, search kat google yer... Huhuhu.. Maka tadi, alhamdulilah hasilnya sudah siap.. Kawan-kawan nak tengok? Jom...



Ni cover depan transperansi bertindih kami.... :)

 Ni pulak bahagian dalam. Ha, yang arnab tu lah helaian yang hendak diajar... 

 Ni pulak transperansi bertingkap.. Ni kawan aku yang buat.. Fadzli dan Naili.. Aku suka tengok benda alah ni.. Smart kan? Kreatif mereka...

 Bila dibuka, murid-murid boleh baca apa yang tertulis. Itu dipanggil tetingkap..

 Kau nampak tak tongkat bunga yang aku pegang tu.. Tongkat tu boleh digunakan sebagai penunjuk ketika murid-murid sedang membaca apa yang kita tayangkan...


Ni lah ahli kumpulan aku.. Terbaek lah korang... :)


pssssst : Walaupun sekarang penggunaan OHP semakin berkurang, tetapi sebagai guru, kita perlu bersedia dengan PLAN B.. Yelah kan, mana lah tahu, mula-mula rancang nak guna POWERPOINT, aleh-aleh PROJECTOR plak buat hal.. So, boleh guna transperansi.. Huhuhu... Tapi, mintak-mintak lah tak jadi hal-hal cam tu kat aku.. Amin...

8 comments:

Hanif said...

Susah gak jadi cikgu ini yekk..
Kena kraetif sekarang ini

qasehraihan said...

waaaa...kreatifla cikgu ni..hehe

http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/duit-raya-duit-raya-duit-raya.html/

Cikgu Ma said...

boleh pinjam idea ni?? =)

Cikgu Fikri said...

hanif.,...
yes.. jd guru perlu kreatif... :)

Cikgu Fikri said...

qasehraihan...

kreatif ker?
thanks.. :)

Cikgu Fikri said...

qasehraihan...

kreatif ker?
thanks.. :)

Cikgu Fikri said...

cikgu ma..

heheehh..
boleh jerk...
tak kisah pun.. :)

emieysandra said...

menarik! lawa sgt la..suke tongkat sakti tu..bagi la akak satu, leh wt ngajau dak2 pra..ehehe =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails