Friday, September 14, 2012

REVIEW FILEM RESIDENT EVIL 5 ( RETRIBUTION)

Assalamualaikum...

Siapa di sini yang dah menonton filem RESIDENT EVIL 2012 (RETRIBUTION)???? Sebenarnya, aku tak berapa nak sangat tengok filem ni sebab aku tak mengikuti dari siri 1 sampailah 4.. So, takut macam blur-blur dalam wayang.. Tapi tadi, memandangkan citer tu jerk yang nampak cam best.. Maka, aku ngan kawan2 aku pun menonton lah filem tu...

PERINGATAN!!!

Lagi elok kalau mengikuti dari siri 1 sampai 4, sebab baru feelnya bertambah bila tengok filem ni.. Kalau tak, jadi cam aku, seronok memang seronok, tapi rasa cam blur sket-sket...

Kelebihan citer ni..


Bagi aku, aku suka part kejutan dalam filem  ni.. Aku rasa kalau pakai 3D lagi gempak feel korang.. Sedang aku yang tengok jenis biasa pun dan mencarut tadi bila terkejut, ni kan pulak ditambah dengan efek 3D, mesti lagi mantap..

Permulaan cerita, watak utama (ALICE), cerita balik secara ringkas apa yang terjadi terhadap dia sampailah ke season 4 aku rasa.. Lepas tu baru aku start faham sket2... Nasib baik ada penerangan sket.. huhuhh..

Aksi yang mantap.. Pergh.. masa dia lawan ngan makhluk2 puaka tu, aksinya memang mantap.. Lepas tu ditambah dengan ZOOM IN tulang patah.. Pergh.. terasa beb...

 Dan macam2 lagi lah yang menarik... Lagipun filem ni memang pecah panggung pun.. So, best gak lah..

Kelemahan..

Aku tak berapa suka tengok ending dia.. Aku merasakan seolah-olah tengok drama berepisod... Mungkin itu memang style filem ni kot... Patutlah setiap season ada jerk penonton setia.. huhuhu..

Lagi satu bagi aku, gabungan Alice ngan Ada Wong cam tak beraka kena lah.. Lagipun sekejap sangat mereka beraksi bersama.. Aleh2, Ada Wong tu kena tangkap.. Aigoo...

Lain-lain kelemahan, hurm,.. ntahlah.. Aku pun tak pasti.. Sebab syok sangat tengok aksi dalam citer ni.. huuuhuh...

Paperpown, filem ni memang sesuai untuk korang tengok... Tapi tak boleh untuk 18 tahun ke bawah yer.. Aksinya sangat melampau... Kalau korang memang peminat setia filem ni dan dah follow dari episod first, memang korang WAJIB tengok filem ni.. Tapi, kalau jenis macam aku yang baru PERTAMA kali tengok kat wayang, aku just kata MESTI TENGOK.. sebab, walaupun korang cam blur sket, tapi korang tetap akan terhibur dengan aksi yang pelbagai dalam citer ni.. So, aku just bagi 8/10 jerk... dan di COP sebagai MESTI TENGOK!!!!!!

4 comments:

dayang said...

citer ni BEST! 5 stars lah.. baru tgk semalam, part kejutan die pun bleh tahan, mmg terkejut abis. haha.. pengarah filem ni akan buat filem terakhir RE:R ni klu financial tuk filem ni ok... hee..

Anonymous said...

Li Bingbing, in her first major Western role, is terrible.It gets worse though. Resident Evil: Retribution inexplicably ends with a setup for a sixth installment. Yep, Paul W.S. Anderson has every intention to hurt audiences again. Always the optimist, however, I have found two silver linings. The first is Anderson says a sixth installment will only be made if the fifth makes enough money to warrant it. With so much going wrong for Resident Evil: Retribution, I don’t see how that’s possible

Hanif Idrus said...

Btl...wajib tonton 1-4 kalau sure tak psham..hehehe.
Yg tak kenanya...semua dah tua....hehe

rakcacer said...

BTW,why don't Wesker go in the base and safe Alice like a boss(he is the boss in the first place... ) if he is that fast and powderful
The acting : all kayu
The dialogue : cheesy and pure stewpid with ridiculous tone
The cgi : gooding
The storyline : The dictator more believable
The eye candy : jill valentine nenen, great costumes
Action scenes : gooding but ridiculous
im tired with re movie
so far its been

-alice alive
-super power
-meet fren
-fren die
-alice super power up
-win
-oh noes..more zombie.this is not going to end soo
-end

next movie,same cycle

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails