Thursday, February 14, 2013

GIGIH BUAT CHEESE CAKE !!!!!

Assalamalaikum...

Petang tadi rasa mood nak buat cheese cake plak.. So, apa lagi keluar lah beli barang ngan adik aku.. Ha, bagi yang tak tahu, kalau nak beli barang-barang buat kek, jangan beli kat pasaraya.. Rugi dekkkkkk... Beli kat kedai jual bahan bakery yer.. Contoh yang mudah:

Cheese Philadelphia tu, kalau kat pasaraya around RM 12.90..
Tapi kalau kat kedai jual bahan bakery, arounf RM 8.90.. Jimat kan????

Oh yer, kalau korang nak tahu, aku guna resepi dari NAMEE ROSLAN!!! Sila pergi ke blog beliau.. Dalam banyak-banyak resepi, resepi beliau aku rasa paling mudah dan jimat.. Serius!!!!

Ha, aku ni kalau wat benda, suka ubah-ubah ikut tekak.. Nak-nak kalau cheese cake ni.. Sebelum ni aku pernah buat jugak.. Aku jadikannya M&M CHEESE CAKE.. Nama jerk nak grand.. Padahal tambah M&M jerk... hahaahaha... Lepas tu untuk 1st layer yang biskut tu, patutnya guna DIGESTIVE BISCUITS, tapi aku guna OREO!!! Serius aku taubat!!! Sebab apa? Gigih nak hancurkan OREO tu.. Bila guna blend plak, TERLEBIH hancur.. Aigooooooooo!!!

So, kali kedua ni aku buat.. Aku ikut resepi asal.. 1st layer tu guna digestive biskut... Bila aku baca apa itu digestive biskut kat plastik biskut tu, katanya untuk DIET... Terus mak usu aku kata:

Mak usu nak makan lah biskut ni.. Sehari 2 keping!!! (hahaahahahaah..aku gelak dalam hati)..

Untuk resepi kali ni, aku namakan OREO CHEESE VERSI CIKGU FIQ... Sebab apa? Aku campurkan sekali Oreo Hancur ke dalam adunan kek aku tu... Tapi warna dia tak cantik lah...... Aku suka yang warna kuning tu.. Takpewlah, aku anggap ini sebagai eksperimen.. Lagi 1, aku still kekalkan tradisi aku iaitu dengna meletakkan coklat kat atas kek tu.. Bila aku masuk peti ais, jadi keras plak kan... Susah plak nak potong.. Nyesal rasanya letak coklat.. hahahahaaha.. 

Setelah berkolaboratif dengan mak usu aku tadi, ni hasilnya:




                                                            Total budget: around RM30 jerk...

Post Mortem:
- Biskut yang 1st layer tu agak masin sket.. Aku terlebih letak BUTTERCUP kottttt.. huhu
- Mak usu aku tersalah SETTING OVEN tau!!!! Nasib baik still elok kek ni..Tak hangus.. huhu..
- Bahagian atas kek merekah.. Tips yer, lepas dah masak kek tu.. Ganggangkan penutup oven.. Jangan terus keluarkan dari oven..Nanti kek merekah..

So, saper yang nak resepi yang serius mudah dan jimat TANPA guna tepung ni, klik ke NAMEE ROSLAN!


30 comments:

Cik Jelly Chan (CJC) said...

rajin bebeno buat kek..hehe

eymasu said...

nmpak cm sedap je..poskan la kat sini..hehe..(^_^)

Vee Lea said...

Oh maiii, rajinnya dia buat!! Kita gaul2 suka tapi tunggu nak siap tu tak suka. HAHA. It looks yummy tho. Should try it one day when I meet you ;)

fatin aziz said...

nampak menyelerakan la..nyum3 ^_^

Nazmin Nazifa εїз said...

wahhh !! Sama la...suka buat eksperimen bila buat kek atau masak ape-2 pun XD Hehehe..In terpengaruh dengan sorang kawan ni,dia suke masa ke ape then tngkp gmbr n tunjuk kat In. In pun akan buat juga bila-2 and tngkp gmbr tunjuk kat dia.. sama-2 jeles baru adil ,kononnya XD haha

cik chinta said...

kn tgu ad oven r..

~didiey~ said...

rajinnya cikgu kita ni...
nnt buat lagi tapi lebih sedap.lepas tu pos kat didiey 1 slice ye..hehe

Chic Na said...

huiii rajin bebenor membaking. mintak sikit. ;)

ooo ok. chic na terima award tu. sesuai gak kan dgn ert. hikhik.. tq!

ZWAN SABRI said...

Untungla org reti masak.. huhu

Cikgu Fikri said...

Cik Jelly Chan...

huuhuhh.. smentara cuti ni.tu yg dtg rajin tu..huhu :)

Cikgu Fikri said...

eymasu...

wah, gigihlah nak post.. nnti mesti jd bentuk haper kek tu dibawa posmen..huhu :)

Cikgu Fikri said...

Vee lea..

xsuka tunggu siap? Ala. main fb jap, blog.. then sedar tak sedar dh siap..huhu :)

Cikgu Fikri said...

fatin aziz..

nmpk menyelerakan? thanks..huhu :)

Cikgu Fikri said...

Nazmin Nazifa..

tau xpew.. suka plak snap2 gambar ni.. lepas tu bila post kt Fb, kawan fiq ckp, fiq mencapub.. hahaaha.. jeles lettew..huhu :)

Cikgu Fikri said...

cik chinta..

klu xnak guna oven pun boleh..buat style yg guna frezer tu.. ada resepi kt google..huhu :)

Cikgu Fikri said...

didie..

hahaahah..gigih lah nk post..huhu :)

Cikgu Fikri said...

Chic Na....

alang2 cuti..tu yg rajin sket tu.. wah, thanks sudi amik :)

Cikgu Fikri said...

Zwan....

hahaaha..xder maknernyer.. main campak jerk bahan2 tu..huhu :)

Cik Aied said...

haha..gigih haa..

nur izzati nadiah said...

nak try, tp masih xda mood nak memasak, hihi :)

TiranaAduka said...

salam cikgu fikri
Lawatan pg bertanya khabar.

aTieYusof Family said...

wah.. pandai nya buat kek!.. sedap tu cheese cake..sy pun tak pernah buat sendiri, dok beli kat kedai..hehe:)

Hanida Moss said...

amboi kemain buat cake.. nampak menarik boleh try kalau rajin! :D

Cikgu Fikri said...

Cik Aied.....

hahaahha.. mmg gigih weh! huhu :)

Cikgu Fikri said...

nur izzati nadiah..

mmg kena ada mood klu nk masak ni..huhuhuh :)

Cikgu Fikri said...

Tirana Aduka....

terima kasih sudi melawat :)

Cikgu Fikri said...

atiey yusuf...

huhuhu..xpew kak.. beli pun kira ok lah tu..huhu :)

Cikgu Fikri said...

Hanida Moss...

try..jgn xtry..huhu :)

Tashyra Sha said...

hee,best lah. nak try lah nanti. macam sedap je :)

Cikgu Fikri said...

Tashyra Sha..

jgn lupa try.. huhu :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails