Thursday, March 7, 2013

PERLU KER NAK KESIANKAN CLEANER????

Assalamualaikum....

Kau pernah tak hadapi satu situasi di mana kau jumpa cleaner (tak kisahlah makcik ker, pakcik ker, orang yang muda dari kita ker,) sedang mengemop lantai??? Mesti pernah kan?

Pernah tak kau hadapi situasi di mana kau tengok dia sedang mengemop lantai, tapi kau main lalu jerk tanpa sedikit pun rasa bersalah?



 picture credit to: SINI

Aku ni bukan apa, kadang-kadang kan bila aku pergi ke mana-mana, aku terlihat juga segelintir manusia yang main lalu jerk time cleaner tu tengah mop lantai.. Lagi-lagi kalau cleaner tu orang yang boleh diapnggil makcik... Macam makcik tu takder jerk kat situ.. Agaknya orang yang main lalu tu rasa bersalah tak? Kita kena ingat, bukan senang nak mengemop lantai tau.. Even kalau kita ni mengemop lantai rumah tu pun, dah rasa cam penat, inikan pula orang yang mengemop lantai satu bangunan.. Kau ingat senang ker? At least kalau nak lalu pun, cuba cakap camni:

MAAF MAKCIK, TUMPANG LALU..

atau LALU YER MAKCIK...

atau SENYUM pun jadilah... (untuk yang betul-betul rushing nak cepat...)

Tapi better cakap cam ayat yang pertama tadi tu.. Bukan susah pun.. Mungkin makcik tu dah biasa agaknya dengan keadaan orang main lalu jerk kat tempat dia mop, tapi kalau kita cakap MAAF, TUMPANG LALU, mungkin sedikit sebanyak dapat bagi perangsang atau sejukkan hati tukang sapu tu kan???

Tapi kalau kes tukang sapu yang jenis diam jerk tu, takpewlah..kita thing positif, mungkin dia penat kot.. Tapi selalu aku jumpa, jaranglah tukang sapu diam.. Pasti paling kurang pun dia akan senyum atau cakap.. TAKPEW..LALU LAH...


Kita ni kan sesama manusia, tak elok tau berjalan dengan penuh sombong di muka bumi.. Ingat!! Allah S.W.T tak suka... Lagi satu, jangan ingat dia tu cleaner, dia tiada perasaan...(pesanan untuk diri sendiri juga)

Tu jerk sesi tazkirah dari CikguFiq untuk hari ni.. Ecehwah..Feeling2 Ustaz Don plak.. huhu :)

9 comments:

Vee Lea said...

Setuju sangat. Tapi kadang2 tu cleaner kena lahh tengok situasi. Masa orang bnyk tak perlu kot mop lantai. Kalau ya pun kotor, mop sikit part yang kotor pun jadilahh. Tak payah kot nak mop sampai licin gilos. Hehe. #justsaying

Lyana's Page said...

tiba2 teringat iklan kat tv.. jgn jadi mcm tu ya..huhu

Cikgu Fikri said...

Vee Lea..

btol ckp vee...tp rasanya cleaner tu faham kot bila tugas dia nk cuci.. mybe manager dia dh bgtau jgn cuci waktu puncak.. mmg ramai org lalu lalang.. huhu :)

Cikgu Fikri said...

Lyana....

wah..iklan yg mner satu? huhu :)

sharul izam said...

Tanpa cleaner tempat akan jadi kotor so hormat menghormati sesama manusia =)

Faridzuan said...

Teringat iklan dalam TV tu, soal budi bahasa. :)

♥ Nana BamBam ♥ said...

kesian gak, saya hormat dengan aunty or uncle celaner ni..sebab keje mereka pembersih kawasan :)

Chic Na said...

memang kesian. kita rela lalu kat tempat lain sbb takut kotorkan balik tempat dah mop tu.

Anonymous said...

setuju!!! sbb diorang pon ada perasaan. slalu kesian tgok dorang. so kalau terpaksa lalu jugak, mesti lalu jgket2...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails