Saturday, June 16, 2012

TIPS MELANCONG KE BANDUNG DAN JAKARTA | VERSI CIKGU FIQ

Assalamualaikum...

Pergh..lama giler tak update blog.. cadang nak update kat Indonesia.. Tapi, kau tau, browser internet aku buat hal plak.. tak boleh online langsung.. dah lah wireless laju gler.. Aigoo.. geram kotttttt... Ok, so, bila lappy aku alhamdulilah dah elok balik ni, aku nak citer pasal TIPS MELANCONG KE BANDUNG DAN JAKARTA .. Sebenarnya aku nak cter pengalaman aku ke sana, tapi disebabkan gambar ada kat lappy kawan aku, dan aku belum amik lagi gambar tu, maka aku cadang nak citer tips dulu lah yer...
Ok, sbenarnya tips ni lebih kurang sama jerk dengan apa yang kau baca kat blog orang lain, tapi versinya ada yang beza dan ada yang tak mengikut situasi aku sendiri..huhhuhu..

TUKAR DUIT

Yes..  duit merupakan perkara paling penting sekali selepas passport.. huuhhu..Better tukar kat Malaysia yer.. Sebab kita yang untung... Kalau kat Malaysia plak, beza-beza nilai yang kita dapat.. Ada yang dapat murah, ada yang dapat mahal...Tapi, cam aku aritu, aku tukar kat Malaysia, 1 juta rupiah dapat RM 341... Kawan aku lagi untung, dapat RM 339.. Ada kawan aku dapat RM 344...

Kalau nak tukar kat Indonesia pun boleh.. Lagi murah sebenarnya.. Cam 1 juta rupiah = rm 330.. Tapi, kau kena TUKAR SENDIRI Kat pengurup wang tu.. Kalau kau menggedik suruh tourist guide kau yang tukar kat Indonesia,  kau yang rugi.. Cam terjadi kat ktorang... Dah terlebih shopping, menggedik nak tukar duit kat Indonesia, aleh2 1 JUTA = RM 358... Pergh..kopak duit aku... Oh yer, lagi satu, jangan tukar kat airport dan bank yer.. Rugi gak tu...

SENARAI TUKARAN WANG INDONESIA-MALAYSIA

Ha, sebelum ke Indonesia, better kau buat senarai ni siap2.. Sebab apa? Memudahkan kau untuk berbelanja dan tahu harga barang yang kau beli tu murah ker mahal.. Contoh senarai tu cam ni :

1000 rupiah = 0.34 sen
3000 rupiah = rm 1.00
30 000 rupiah = rm 10
1 juta rupiah = rm 341 contohnya lah...

Kalau kau nak suruh aku emelkan senarai yang aku guna kat kau pun boleh gak..  Walaupun kadar tukaran tu berubah2 ikut masa, tapi dengan senarai yang dibuat, kau still boleh main agak2.. huuhuh...
Bagi emel anda kat ruangan komen yer... :)

Oh yer, kalau sesiapa yang tiada blog, cara nak komen cukup mudah.
Hanya klik POST COMMENT kat bawah tu, then guna nama sebagai ANONYMOUS.. Atau pun NAME/URL.. URL tu tak yah isi pun tak haper... :) 

Kalau email yg korang terima tu, takder kat INBOX, cuba check kat SPAM yer.. Jangan risau, InsyaAllah email korang akan aku balas dgn segera.. :)

SIM CARD

Bila dah ada kat negara orang, bila kau call or sms, cas nyer mahal giler... Kalau orang call kau, then kau angkat call tu, kau pun kena cas sekali... Aigoo.. Geram giler aku masa tu.. Aku pergi angkat call dari Malaysia, terus lebur duit aku.. Lepas tu menggedik nak cari simcard jenama MENTARI ( pengaruh baca kat blog, katanya murah).. YES.. memang murah pun.. sampai kan masa nak balik Malaysia, topup aku still ada lagi.. padahal aku just topup 10000 rupiah (around RM 3.60) jerk...

MASAKAN PADANG

Masakan padang ni akan hidangkan pelbagai jenis lauk.. Tapi ingat, KAU MESTI AMIK APA YANG KAU NAK SAJA! Jangan buat cam kat Malaysia plak, nak main kuis-kuis lauk, lepas tu tak jadi amik lauk tu.. ha, nanti dia cas gak tak apa yang kau kuis.. Tapi tu semua tak jadi kat ktorang.. Sebab, pakej makanan yang ktorang amik tu dah siap macam2 lauk yang dah diuruskan oleh tourist guide ktorang.. So, lantak ktorang lah nak main kuis-kuis ker apa...

 CENDERAHATI

Secara jujur, aku rasa rugi tak beli cenderahati cam plack, frame or semua jenis cenderahati lawa2 kat TANGKUBAN PERAHU.. Sebab apa? Sebab lepas tu ktorang nak ke PASAR BARU.. Ramai kata PASAR BARU tu murah, so aku target nak beli cenderahati banyak2 kat pasar baru.. Aleh2, bila sampai pasar baru, tak jumpa pun kedai cenderahati seperti yang aku nak.. Aigoo.. Serius menyesal.. JADI, ingat yer, beli lah cenderahati cam jam HARD ROCK CAFE ( siap alat muzik), dan macam2 lagi yang cantik2.. Serius murah kalau kau pandai tawar.. Aku ingatkan yang jam hard rock cafe tu around rm 30.. rupanya just RM 16-17 jerk.. (50 000  rupiah) .. Rugi tak beli!!!! RUGI!!!!!

TELEKUNG, KAIN PASANG DAN PAKAIAN 

Ha, kalau semua benda ni kat PASAR BARU serius murah.. Tapi, jangan over sangat menawar cam nak berperang.. nanti jadi macam aku... Giler2 tawar menawar telekung, main test2 kain, around 1 jam gak lah.. Baru dapat harga yang betul2 ktorang nak... Lepas tu rugi masa, pasar baru pun dah nak tutup.. (PASAR BARU tutup around pukul 5.00 petang yer...)  Menggelupur cari barang lain plak.. INGAT! Kalau kau dah setuju ngan harga tu, tak yah menggedik nak lagi murah plak.. Memang buang masa...  Sebab apa? Sebab kau bayangkan duit Indonesia.. Tu kau rasa cam mahal plak.. Kalau kau bayangkan fuit Malaysia, contohnya telekung cotton kualiti tinggi harnganya RM 34 (100 000 RUPIAH) kira murah lah kan.. kalau kat Malaysia, memang dua kali ganda... Kawan aku plak, pergi menggedik nak tawar sampai 80 000 rupiah.. Kalau lama2, mesti akak yang menjual tu pengsan.. huhuhhu...

PENIAGA YANG IKUT KE MANA SAJA KAU PERGI

Yes.. yang ni banyak yer.. Tapi secara jujur aku rasa, kalau kau bijak tawar harga, main psycho, harga yang dia jual lebih murah daripada peniaga di kedai jual.. Sebab apa? Mereka yang meniaga jenis ikut ke mana saja pelanggan pergi ni cam memerlukan duit dari korang.. Tapi, kalau peniaga tetap di kedai, kau tak nak beli barang dia pun, orang lain maybe akan beri barang tu gak kan.. Tapi tak semua lah cam ni... Bergantung pada rezeki dan LUCK kau untuk dapat harga murah... Janji ayat kena manis... Tapi, yang penting, selaku pembeli, kita kena bijak main psycho.. cam aku ngan kawan aku buat.. haahahahaha... Dapat murah!!! :)

PEMINTA SEDEKAH

Ni sangat ramai yer.. Nak2 kalau masa kat Cihampelas Bandung tu.. Memang ramai.. Tapi serius aku sedih.. Ada sorang budak tu, mata dia berair sambil pegang penyapu lidi dan duduk dalam suasana  yang memilukan.. (kau boleh bayangkan tak).. Sedih kotttttt.. Aku bayangkan camner lah nasib budak tu kan? Semoga baik2 saja.. Amin... Ha, berbalik pada tips, ada yang kata kalau kita bagi sorang, peminta sedekah yang lain plak akan ikut kan? Tapi, tu semua bergantung pada cara kau bagi.. Kalau kau tayang duit kau, then kau bagi sedekah cam ala2 cek besar dalam TV tu, memang sah2 kau akan dikerumuni.. Just bagi senyap2 jerk.. Yang penting ikhlas...

BUAH SALAK

Oh yer, buah salak tak lepas kat airport tau kalau naik Air Asia.. Kalau naik lain tak tahu lah plak.. Tapi, ada caranya kot untuk bagi lepas.. Tp, aku pun tak tahu...huhuhu..

THAMRIN CITY DAN MANGGA DUA JAKARTA

Ha, ingat! MANGGA DUA lagi murah dari THAMRIN CITY... Aritu ktorang beli macam2 kat Thamrin City, rupa2nya MANGGA DUA lagi murah kottttt..  Oh yer, lepas tu, penjual baju yang tunggu kat depan bas ktorang tu lagi murah dia jual.. TERUS MENYESAL HABIS-HABISAN...

BERAPA DUIT NAK BAWAK?

Ha, kalau rasa kau jenis rambang mata dengan barang murah..Bawaklah around 3 JUTA RUPIAH (RM 1000) cam kawan aku.. Tu pun dia rasa tak cukup.. Aku plak, jenis biasa2 jerk..Kalau jenis biasa2 dan student, bawaklah around RM 340 yang bersamaan around 1 JUTA RUPIAH.. Tapi, bagi aku, 1 JUTA RUPIAH cukup untuk kau belanja... uhhuhuh..

HOTEL

Err... ni aku tak berapa tahu.. Sebab tourist guide yang uruskan.. Aku ingatkan dia bagi hotel bodo-bodo jerk.. Rupanya agak grand gak hotel ktorang... Ktorang bermalam kat 3 TEMPAT iaitu:

  VILLA ALFA (ala2 cam CAMERON.. 1 rumah duduk amai2.. Xder kipas or air cond cam kat Cameron.. Pemandang serius cantik...
   HOTEL NALENDRA BANDUNG
   ORCHARD HOTEL JAKARTA

Breakfast kat ORCHARD HOTEL DAN NALENDRA HOTEL serius best.. Aku makan 3 round berdasarkan menu yang berbeza.. huuhuhh...

PENGANGKUTAN

Kalau saper pergi ngan tourist guide lagi untung sebab disediakan bas.. Tapi kalau pergi sendiri, dapatkan supir or teksi kotttttttt..Janganlah menggedik drive sendiri kalau kau beranggapan jalan kat JAKARTA macam jalan kat KL... Sesak OK.. Hanya mereka yang dah biasa jerk boleh lalu kat situ.. huhhuhu...

BAJU NAK BAWAK BERAPA HELAI?

Ha, kalau kau merupakan orang yang berbadan mempunyai saiz baju di pasaran, maka bolehlah bawak sikit baju dari Malaysia.. Around 2, 3 helai pun dah cukup sebab kau boleh beli macam2 baju yang LEBIH MURAH kat sana.. Serius.. tapi, kalau badan comel2 tu, cam aku, pergi 5 hari, 4 malam, bawak 6 helai baju jerk.. huhuhuu..

AIR MINERAL

Kalau travel tu, bawak lah air mineral secukupnya yer... Sebab apa? Kau akan penat berjalan.. Lepas tu bila dah sibuk shopping tu, mesti kau lupa nak beli air mineral kat orang yang jual depan pintu masuk tempat kau shopping.. Tapi, kalau kat PASAR BARU, ada penjual ke hulur hilir bawak jualan minuman.. huuhhu

 STRAWBERI

SERIUS!! STRAWBERI kat TANGKUBAN PERAHU sangat murah dan SEDAP!!!!!! 1 PAKET tu around 10 000 rupiah ( RM 3.60 ) jerk..  harga asal around 20 000.. pandai2 lah tawar yer..Rasa dia, manis plak tu.. Maybe dia rendam ngan air gula dulu kottt.. Tapi, yang penting serius sedap.. jangan lupa beli BLUEBERRY dan RASBERRY... sangat sedap!

MAKANAN YANG AKU SUKA DI INDONESIA

Teh Botol
Fruit Tea
Ayam POP
Jus AVOKADO
Ikan Patin Bakar ( Masakan Sunda)
Soto Betawi ( kuah soto dia guna santan.. makan ngan nasi putih..unik...

KESELAMATAN

Jaga diri dan barang elok2.. Kalau bawak beg sandang tu, masa jalan pastikan sandang ke depan dan peluk erat2... Wallet tu pastikan berbutang kat kocek belakang... Kalau letak kat kocek depan, jaga elok2 gak.. Pastikan sentiasa meraba poket seluar anda.. ..takut2, kalau dah hilang, boleh tahu dengan segera.. jangan dah nak balik, baru sedar...

MIND SET

Sebenarnya sebelum pergi sana, mesti macam-macam cerita kita dengar dari orang tentang peragut lah, pencuri lah, dan macam-macam lagi lah..Mesti rasa cam takut kan? Ktorang dulu pun rasa cam tu.. Tapi aku ingat lagi pesan lecturer aku.. Katanya, JANGAN FIKIR YANG BUKAN-BUKAN.. KALAU FIKIR, MESTI BENDA TU JADI..BANYAKKAN BERDOA.. So, better buat biasa jerk.. pastikan niat ikhlas.. In shaa Allah takder perkara buruk berlaku.. Kalau keluar hotel malam-malam tu, mulut tu kumat kamitlah yer ucap Zikir, Ayat Kursi dan sebagainya... Alhamdulilah ktorang aritu takder perkara buruk berlaku... Tapi aku rasa, bila kau dah ligat shopping, memang kau tak pikir apa dah kan? Pencuri ker, haper ker... Yang penting harga murah..huhu

PASSPORT DAN IMIGRESEN ( cam ni ke ejanya? )

Ha, nanti dalam flight, kena isi borang putih imigresen tau.. Nanti masa dah bagi kat pegawai bertugas di airport, dia akan bagi potongan kertas yang kau tulis tu... Ha, kertas tu penting tau.. Selitkan kat dalam passport terus.. Dan jaga elok2 passport dan kertas tu yer... penting untuk balik Malaysia nanti..

CUKAI AIRPORT

Ha, sebelum berbelanja, pastikan dah asingkan duit cukai airport.. Cukai tu penting untuk balik Malaysia nanti.. Aku kena aritu 150 000 rupiah...

SOKET PLUG (camni ker istilahnya? huhu)

Ha, ingat tau..Soket plug di Indonesia atau mana-mana negara lain TAK SAMA DENGAN MALAYSIA tau..hanya beberapa negara jerk yang sama dengan Malaysia..So, nasihat aku..Sebelum pergi travel tu, dapatkan soket plug yang sesuai dengan negara yang kau nak pergi tu.. Camner nak tahu soket plug sesuai? Tanya orang kedai tu..Dia tahu..Ada dua jenis tau..1 jenis yang untuk INDONESIA sahaja (ni murah harganya) atau yang kedua plak UNIVERSAL.. (ada cam-cam jenis untuk negara2 seluruh dunia..ni mahal sket tapi berbaloi kalau kau nak travel kat negara2 lain lepas ni..huhu)

Tu jerk kotttttt tips yang terlintas kat kepala aku sekarang.. Nanti kalau teringat, aku update yer.. huhuhu.. Oh yer, nanti gambar yang best2 aku post tau..  Selamat Bercuti ke Indonesia nanti.. Daa...

169 comments:

qasehraihan said...

terima kasih sangat2 fiq,,
saya memang tgh cari blog yg buat entry gini
sebab nak pegi ujung thn ni..

tp nk tnya..
dr jakarta ke bandung tu jauh x??
boleh balik ari ke cmna??
sbb flight ke jakarta..tp nk ke bandung jg.huhu


http://www.qasehraihan.blogspot.com/2012/06/seksanya-mesej-guna-henpon-touch-skrin.html

qasehraihan said...

satu lagi fiq..
bagi no tipon tuorist guide kamu tu..huhu..tq

ain farahin said...

first time dgr simcard 'mentari'.
seronok dpt g indonesia.brg murah.mesti rmbg mata.

cikgu ainura said...

wah... bestnyer fiq... dah balik bercuti ye... tip2 ni berguna.. akq pon nak g sana gak nnt... :)

idealistik kirana said...

ok...good tips!thanks

Edy Fee said...

hhehe bestnye dpt jalan2 jauh smp sana..syokkkk

Ka'Yan said...

wahhh fiq..
best laaa baru blik dr Indon hehe..
kt pasar besar tu org ckp syurga kunu bg perempuan shopping hahaha






















weyhhh...
rindu kt ko..
lama tk on9..
msg tk reply pn :(

Inn said...

Hehe seronok cikgu melancong ? Mestilah seronok...sebenarnya banding antara Pasar Baru ngan Mangga 2 , better shoping kat Mangga 2...hehe..

qasihraihan...Kalo nak ulang-alik dr jakarta bandung boleh jer, sanggup skali jalan 3jam, dengan sesaknya kereta di jlnraya. nasihat saya, tak payahlah ulang alik gerenti penat weiii.

Ka'Yan said...

agak kejam sedikit komen ko yerr..
ko telah melupakan aku..


























sedey babe :(

Little Sunshine ( Ka'Yan) said...

kalau ko tk nk reply komen aku.. sedey laaa aku pasni taw..
hehehe

qiki said...

kat sane klau bli simcard dye mmg murah..even on9 pon murah..huhu

shah said...

fiq..boleh emelkan list tukaran matawang tu kat sy? sy pun nak ke bandung gak hjg thn ni..boleh la jadikan panduan w/pon rate x sama..

emel: mshahanim@yahoo.com

tq..

Cikgu Fikri said...

sHAH...

Sudah bagi..
check email yer... :)

DiriPerkara said...

Nk pegi surabaya dh ni sok, first time..Sorang2 lak tu..Tips pe yg ptut bos..Hehe..Hrap smpat bg sbelum pagi ni..

DiriPerkara said...

Nk pegi surabaya dh ni sok, first time..Sorang2 lak tu..Tips pe yg ptut bos..Hehe..Hrap smpat bg sbelum pagi ni..

DiriPerkara said...

Mntak tlong bg pe yg ptut bos..travel sorg2 sok ni ke surabya..First time lak tu..Hehr

Cikgu Fikri said...

Salam diri perkara..

thanks sbb komen di sini..
maaf sbb lambat balas...
pertanyaan anda telah sy jwb di ruangan komen di blog anda... :)

DiriPerkara said...

Salam bro....thanks advice tu....:)

Anonymous said...

Salam, boleh emailkan sy list tukaran matawang tu? Tq! (jysl_l@yahoo.com)

Anonymous said...

Banyak info dan good tips.. Thanks =)

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Salam Kunjungan...

Best entry ni.. panduan untuk saya g Jakarta.. tp ada part yg x best gak eh... hhuhuhu

www.shahrulhairy.com

SHE said...

Dear,

nak minta u emailkan senarai tukaran yang u gunakan tu boleh tak?

Tq yer
SHE

Cikgu Fikri said...

to SHE..
Boleh...
tp, mana emailnyer...
huhuuhh :)

Anonymous said...

Salam,

Cikgu fikri...pls emailkan kadar tukaran wang tu... TQ..shahrul azwan.

email saya cromok0903@yahoo.com

Cikgu Fikri said...

Cromok..

saya dah emailkan..maaf lambat.. baru balik camping.. :)

siti nur syahirah said...

boleh x fiq bg thu mcm mne la kn nk thu duet tu harga dky malaysia mcm mne. .. Hope dpt bg thu. ..

siti nur syahirah said...

By the way my email this oke emmm nurshira_ar9@yahoo.com
hope dpt kasi thu nilai duet pertukran. . Cause hujung tahun nk g ke indo dh ni. ..

siti nur syahirah said...

boleh x fiq bg thu mcm mne la kn nk thu duet tu harga dky malaysia mcm mne. .. Hope dpt bg thu. ..

hairulafiz@blogspot.com said...

bagus sangat tip2 tu...........macam nak pegi jek..

Cikgu Fikri said...

nur syahira...

sy dah email kat anda..
tp, sy dpt balik email dr yahoo, katanya email tu xwujud...
cuba check balik alamat email tu..
betul tak?

ataupun, kalau tak boleh juga,
lg satu cara,
shira taip kat google cam ni:
tukaran wang rupiah-malaysia..

nnti ada satu senarai yang keluar kat laman web scribd.com
:)

Anonymous said...

salam Cikgu. saya pon nak pergi berjalan ujung tahun ni ke bandung. tp masih confuse dgn matawang sana..

info yang bagus untk travel nanti. terima kasih :)


lyzlullaby@gmail.com

Anonymous said...

Salam Cikgu,

Nxt month Akn ke Jakarta Bandung. So Berguna sgt tips ni. Thanks.minta tolong email kan tukaran Mata Wang ye. G satu apa pendapat Cikgu. Saya Akan berada 2 MLm d Jakarta n 2 MLm d Bandung. So 1 st day saya Akn smp d Jakarta trus ke Bandung. Better stay d Jakarta dulu then bandung ke cmner??

intan_land84@yahoo.com

Diyana Azizi said...

salam cikgu,,, seronok bace your blog,,and i tergelak bile u cakap tak jumpe jam HARD ROCK CAFE kat pasar baru,,yess,,mmg hanye kt tangkuban perahu je dijualkan,,nasib baik la sy beli,,hehe,,sbb kt msia xde tu,,sy pun nk tukaran mata wang cikgu tu..email sy is dianeazizi@yahoo.com
nway sape2 yg nk no telefon supir di bandung sy ade,,mmg he is the best one..!!..
(diyana)

Diyana Azizi said...

salam cikgu

Anonymous said...

Please email to me as well alyasara00@yahoo.com matawang rp coz tis nov im going there.TQ dear..

Anonymous said...

hy,,,,,thanx for ur tips..really excited to go there...boley x share matawang kt sne n malaysia...ni my email

msnadia88@gmail.com

Anonymous said...

firz_efyfunky@yahoo.com.my

MRS. K said...

salam...

boleh emelkan tukaran wang tu? terima kasih

miss_kebab0520@yahoo.com

Anonymous said...

Salam,Fiq...

Interesting info...sis nak mintak u emailkan kadar tukaran wang 2...TQ!
(ida.surya78@yahoo.com.my)

Anonymous said...

Klu g bali agak2 brape eh nak kne bwk duit belanja? hotel n flight dah byr. . cuma nak tau duit belanja brapa

Cikgu Fikri said...

kepada anonymous...
terima kasih krn singgah blog ni...
perbelanjaan ke bali saya tak tahu sebab tak pernah pergi...
tp klu saya bwk ala2 cam pergi bandung kottt..
RM400..
tak pun aktifkan perbankan antarabangsa..
nnti bole amik duit kt ATM MAYBANK kat sana.. :)

waWa naDira said...

Salam Cikgufiq,

Enty yg sangat membantu saya utk yg 1st time nak melawat negara org nie.
Boleh emailkan saya money exchange tu sebagai rujukan ?
(noziana@gmail.com)

tqvm.

Anonymous said...

just nak share info..
drp penceritaan pak supir yg saya membawa sy ketika di bandung, kata nya buah strawberi kat tangkuban perahu tu dh dicelop dgn air gulu sbb itu manis..tu pun selepas saya beli br pak supir cerita..

ade sape2 boleh bg tips melancong di surabaya x?

maryam said...

slm, blh tlg emelkan tukaran wang tu? tq vry much! maryamllb@gmail.com

Cikgu Fikri said...

anonymous...

surabaya?
wah..tak pernah pergi lagi...
tak dpt nk bg tips..
sorry :)

Anonymous said...

Saya pun mohon e-mail tukaran wang ke monaliza_ahmadjalaludin@yahoo.com

Anonymous said...

boleh emelkan tukaran wang tu dan tips2 lain.
nick_anie@yahoo.com
sbb ni pertama kali nk g bandung..
tqvm......

Anonymous said...

mintak emailkan tukaran wang tu ke email saya, thank u=) eqa_syafiqah@rocketmail.com

Suddin Tjinke said...

Salam..cikgu fik boleh emailkn kadar tukaran mata wang utk rujukan ke bandung dinherani@gmail.com

Amalina Ibrahim said...

Salam ,

Boleh x email pada sy kadar tukaran wang dan juga info tentang supir ?

nk ke jakarta dan bandung awal januari 2013 ni ..

Emailkan di " akuroxstar@gmail.com "

Terima kasih ;)

fadil said...

KUALA LUMPUR MPV TAXI
RENAULT ENVIRO
BEST LOW COST BUDGET MPV TAXI SERVICE


FOR RESERVATION:
Airport KLIA/LCCT * Hourly Booking * Daily Used * Oustation * Genting Highland * Cameron Highland * K.L Sight Seeing
Reservation and Inquiries

~*No Credit Card or Deposit Needed * No Payment On-Line * Just Pay Directly To The Driver * No Cancellation Charges * For Any Reservation Please Call Or Sms at Least 2 Hour Prior.
Call/text sms to
M.FADIL
+60193308374
(ENGLISH AND ARABIC SPEAKING DRIVER)
Enjoy With Our Experienced In Transportation With Friendly Drivers, Comfortable To The Airport. Choose Our Smart Time Booking Schedule. We Will Ensure Safety And Safely Journey For The Customer To The Airport And Meet Depart Check-In Registration On Time.

Bunga Kasturi Putih said...

salam,

saya nak minta tolong emailkan no supir terhangat kat bandung. Terhangat tu maksudnya murahlah yer..:), terima kasih, good info!

email: hermione9575@yahoo.com

Bunga Kasturi Putih said...

salam,

boleh tak emailkan no. supir terhangat (termurah & tak byk songeh!) kat bandung tu, thanks & good work cikgu!

email : hermione9575@yahoo.com

Anonymous said...

Salam. Bole minta contact travel agent yg uruskan u d jakarta -bandung?

joylin_81@yahoo.com

Tqvm

Anonymous said...

Cikgu fikri...pls emailkan kadar tukaran wang tu

rfdhk@yahoo.com

Anonymous said...

email kan jugak info tentang supir to rfdhk@yahoo.com

Anonymous said...

Salam
Emailkam jugak ye, thanks!
Aizuddin811@gmail.com

meor salleh said...

Salam, leh fwd kadar matawang n contact travel agent lg elok supir kt sane.. meorsalleh@gmail.com ujung thun trip ke bandung tq cikgu

Mira Zuki said...

mirazuki

salam and hai cikgu fiq :)
nak jugak....list tukaran wang tu..ASAP..hehe...sy nk g isnin ni 29/10 iallah...smoga menjadilah plan ni...

myra.vivendy@gmail.com

ASAP plis...tQ

Anonymous said...

salam cikgu FIK .
tips yg sgt berguna .
sy dan kwn2 nk pg sana hri selasa ni.
boleh x tlg emel kan money exchange tu kt sy ? wpun rate xsama leh jgk digunakan sbg panduan.
tQ ~ =)

dieylashaarin@gmail.com

Anonymous said...

Assalamualaikum,
Boleh tak emel sy contact number travel agency yang u gune di bandung? Thanks

nurarinayuni@yahoo.com

norfarhanis sukri said...

cikgu fik saya nak jgk senarai tukaran wang,and tourist guide mane ckgu fik guna..if ade no fon details psl trip jakarta bandung ni emailkan kt saya ye..pliss hehehe

nesseanis@yahoo.com

time kasih

Anonymous said...

Time kasih..

info2 yang byk membantu..

nak gi hujung bulan nie.. minta emailkan kadar tukaran mata wang bleh ye..hehehh..

rozana.banon@yahoo.com

Anonymous said...

Salam fiq boleh tolong emailkan kadar tukaran mata wang tu kt email linnie3586@gmail.com....tq

shaqza said...

As salam, minggu depan nak berangkat ke jakarta bandung, tapi kereta sewa dan penginapan di sana belum cari lagi, boleh message tak ke info berkaitan kereta dan rumah ni dgn kadar dia.. aqjengka2005@gmail.com

Anonymous said...

salam fiq..emailkn nilai kadar matawang yg t'kini

asyrafk_89@yahoo.com

Ahmad Fuad said...

Salam,
Leh emailkan list tu tak?
Btw, good info.

Email me at : tuan_fuad@ingresscorp.com.my.

Tq.

Anonymous said...

thx 4 ur info..sgt mmbantu

Cik Z said...

assalammualaikum Cikgu!!!

Best bace entry cikgu pasal Bandung ni...mmg banyak bagi info yang xpernah melancong guna duit hasil titik peluh sndiri..heheheheh

Boleh tak Cikgu emailkan saya pasal tukaran mate wang dekat saya nnt (noorzakiah@yahoo.com)...

Dan,kalau boleh..nnt selit2kan la info2 yang belom cikgu letak dalam entry ni ye...

Sekian,Terima kaseh DaunKeladi

rafiah aqilah said...

salam cikgu.. kalau boleh, bagi nombor tourist guide tu.. sbb nk pergi awl bln depan ni.. tlg email ke rafiahaqilah@gmail.com.. tlg ek.. tq

Sulieen Haleeza said...

hi Cikgu fikri...pls emailkan kadar tukaran wang tu... TQ.

email saya sulianhaliza@gmail.com

Sulieen Haleeza said...

HI
Cikgu fikri...please emailkan kadar tukaran wang tu... TQ.Kalau ada contact number supir bagus juga ;)Thanks

email saya sulianhaliza@gmail.com

Anonymous said...

Salam,

Menarik blog awak. Saya akan ke Jakarta bulan 2 2013, ni first time ke sana. sudah booked tiket..tapi tourist guide/penginapan/pengangkutan semua belum ade lagi. boleh x email saya contact info tourist guide ? mieza106@yahoo.com

thanks sgt :)

Den said...

assalamualaikum cikgu..

nak mintak tolong, boleh tak emelkan saya tourist guide blog ke or email ka.

dyana684@yahoo.com

terima kasih.

Anonymous said...

Salam, boleh tak emailkan senarai tukaran wang indonesia - malaysia? ni email add sy shafini@ummc.edu.my.

Anonymous said...


Salam..
Boleh tak emel sy contact number travel agency yang u gune di bandung@ supir di sana..
liza@hgm.com.my

Anonymous said...

Boleh tak emel sy contact number travel agency yang u gune di bandung@ supir dibandung.
liza@hgm.com.my

Anonymous said...

Boleh tak emel sy contact number travel agency yang u gune di bandung?
liza@hgm.com.my

nurul izzan said...

salam.. boleh x emailkan saya tukaran mata wang indonesia tu..
btw ~ entri yg sangat best! sgt membantu..

cHoMeL'z said...

Saln cikgu fiq..

boleh tak share dengan saya tukaran currency rupiah tu?
thanks ya cikgu... ♥

email :- ctmufizano@yahoo.com

cHoMeL'z said...

Salam cikgu fiq..

boleh tak emailkan saya kiraan currency yang cikgu buat tu...

thank ya cikgu... ♥♥

afifudinsohaini said...

aku sikit lagi nak jejak tempat ni..tuptup dapat tawaran masuk uni tarikh sama..melepas...kena tinggal..huwaa..
http://www.jeritpekik.my/2012/12/senarai-entry-entry-terbaik-dari_26.html

Anonymous said...

Salam, saya nak minta tolong untuk emailkan saya pasal kadar tukaran wang tu,

nanf95@gmail.com

thanks ;)

Anonymous said...

salam, nk jugak la kadar tukaran wang tuh

farid@pos.com.my

thanks

Anonymous said...

salam cikgu.... bole emailkan i info ttg currency n contact num supir di bandung.

rosehannie@yahoo.com

tq ya...

Anonymous said...

salam,

boleh bg i info tentang currency dan juga supir details di bandung tu.

email : rosehannie@yahoo.com

tq ya...

Anonymous said...

salam,

boleh bg i info tentang currency dan juga supir details di bandung tu.

email : rosehannie@yahoo.com

tq ya...

Anonymous said...

salam cikgu..really good info!!! b oleh email kat saya x tukaran mata wang tu?nak pg indonesia march nnt..:) thanks...

syeera_abdmajid@hotmail.com

Anonymous said...

salam,

boleh bg i info tentang currency dan juga supir details di bandung tu.

email : syeera_abdmajid@hotmail.com

thanksss cikgu!!!

nuyui a.k.a miss YUI said...

salam cikgu, boleh tak emelkan nom telf, hotel yang ada di bandung pada yui?

fashanusha@gmail.com

Yui tgh survey coz bulan 4 nak p sana..terima kasih ya.

Anonymous said...

salam,

good info..boleh bg info ttg senarai penukaran matawang tu? nak ke indon 19.01.2013. Thanks..

Warifahizah.Kasno@gmail.com

Anonymous said...

Salam Cikgu,
Teringin nk g Jakarta-Bandung dlm 2org, Mohon email kadar matawang semasa & contact travel agent yg Cikgu ambil. Brp kos? Contact Supir kt sana ada x? Terima kasih.

email: ed_x2@yahoo.com

Nor said...

Salam Cikgu

Boleh emelkan tourist guide yang cikgu pergi ni?
ei_donia@yahoo.com

Tq

Anonymous said...

Salam, boleh emailkan sy list tukaran matawang tu? Tq! (ez_jee@yahoo.com)

info sgt membantu..well done!

syazwan yussof said...

bestnya melancong..jom singgah sini.http://tempahanchalet-homestay-hotellangkawi.blogspot.com/.

Noraishah Ismail said...

Salam, boleh emailkan sy list tukaran matawang tu? Tq! (snoraishah@ymail.com)

Anonymous said...


Salam, boleh emailkan sy list tukaran matawang tu? Tq
shareena.mamboart@yahoo.com

Anonymous said...

Salam tlg email tukaran wang tu zaiton1974@gmail.com terima kasih..jasa mu ku kenang:)

Ana admi said...

Emailkan sy list tukaran wang cikgu sue.admi@gmail.com

Anonymous said...

Salam, boleh emailkan sy list tukaran matawang tu? Tq.
aidalib@yahoo.com

Cikgu Fikri said...

Aidalib...

maaf..sy tak dpt hantar email kepada anda.. td saya cuba, tapi pihak yahoo kata, email anda mungkin silap...
cuba beri semula email anda..hehe tq :)

Fathiyah Selamat said...

entry yg sgt bagus niyh.. in syaa Allah mgu ni sye akn ke sana.. mmg sgt2 nk cri entry yg ade bg tips tntg bpe byk nk kne bwk sbb sye seorg yg sgt pntg kn budget ni.. thx a lot!!

Fathiyah Selamat said...

entry yg sgt bagus niyh.. in syaa Allah mgu ni sye akn ke sana.. mmg sgt2 nk cri entry yg ade bg tips tntg bpe byk nk kne bwk sbb sye seorg yg sgt pntg kn budget ni.. thx a lot!!

Anonymous said...

Best entry Bro!!.... Amat mmbntu... Nk minyak email tukaran wang ( semarak.geo@gmail.com)... Sy da book tiket ke jakarta 18 feb ini... Terima kasih... Amirzaheenminhaj

Anonymous said...

Nk mintak... Huhuhu

Anonymous said...

as salam cikgu,
boleh x email sy list tukaran matawang tu...
TQVM!

shariz_s@yahoo.com

Anonymous said...

sy nk juak nilai ptukaran wang tu ... ssagenz@yahoo.com
tq yer...

Anonymous said...

thnx untuk blog ni..sy akn ke sne bln dpn..and 1 st tme menjejakkn kaki ke kota bandung..nk tny..ade cukai lg ke?yg 15000rupiah 2?utk ap lak..Bole rep kat haizan43@gmail.com
thnx byk2..:-)

Anonymous said...

salam....saya nak list matawang yg saudara guna kat bandung tu...hihi....tq. Emel sy sha_ecahz@yahoo.com

Anonymous said...

Salam, boleh emailkan sy list tukaran matawang tu? Tq!
(usagie79@yahoo.com)

Anonymous said...

Salam, boleh emailkan sy list tukaran matawang tu? Tq!

(usagie79@yahoo.com)

afi itu kata akar zafirah.sebut lain, orang tetap sama. said...

as salam pd empunya blog n pengikutnya. . .

best dapat baca entry begini.
sangat membantu kepada mereka-mereka yg 1st timer.

harap dapat emelkan pada saya senarai ptukaran mata wang tersebut ya.

zafirah.hjabmuin@gmail.com

terima kasih.


afi itu kata akar zafirah.sebut lain, orang tetap sama. said...

as salam kepada empunya blog dan semua. .

lega dapat baca entry.
sangat membantu kepada mereka-mereka yang pertama kali.

harap dapat emel saya sekali.
untuk senarai pertukaran matawang.

zafirah.hjabmuin@gmail.com

terima kasih. : )

suraiya said...

Assalam,cikgu..boleh email kadar tukaran Wang tu? Email saya- quicklimes@yahoo.com..tq..

ahmadbabou said...

slm cikgu, nice sharing:)
bole sharing psl matawang?
and paling penting, psl supir!
sye ingt nk gi jakarta/bandung.
tp tak dpt lg supir yg berbaloi.
terima kasih:)
wukong_jttw@yahoo.com

Anna PatchFlowers said...

salam..harap dapat emelkan pada saya senarai ptukaran mata wang malaysia ke rupiah k.. email saya annapatchflowers@gmail.com

Anna PatchFlowers said...

Salam...harap dapat emel saya senarai pertukaran matawang.urgent sgt2... annapatchflowers@gmail.com..
tq

Anna PatchFlowers said...

Salam...harap dapat emel saya senarai pertukaran matawang.urgent sgt2... annapatchflowers@gmail.com..
tq

Anonymous said...

salam , bole saya dptkan list tukaran wang. tq
adidasaddicted8@gmail.com

Anonymous said...

Salam Cikgu,

Saya ni berminat nak dapatkan tukaran wang Msia-Rupiah harap sgt Cikgu boleh email kan ke ocassionx@gmail.com
Tadi dah cuba post comment tak pasti Cikgu dapat tak...hehe, terima kasih byk2 ya.

Anonymous said...

Salam cikgu,
Mohon emelkan rajah pertukaran yg cikgu gunapakai tu..auntie nak ke surabaya sabtu ni..jazakalah

Anonymous said...

Alahai lupa nak bagi alamat..rospawan@ yahoo.com

Anonymous said...

sthidayah83@yahoo.com..mintak tolong email kan yer..terima kasih byk2..

Anonymous said...

sthidayah83@yahoo.com...mitak tolog sgt2 emailkan yer..terima kasih byk2..

Anonymous said...

SALAM..hi blh x sya nk nk tau cm ne nk wat senarai tuk tukaran wang tu..leh emailkn x kat sya...fire_officer88@yahoo.com

syaz said...

salam..bole xsaya nak tau nilai tukaran wang tu..boleh tolong email kan ? yana_syaz24@yahoo.com

syaz said...

salam..saya nak tau nialai tukaran wang tu boleh x? tolong email kan kat saya..

Anonymous said...

terima kasih sbb bagi info.boleh x emailkan sy baget awk sepanjang kat sana. dan harga tourist guard yg awk ambil tu..sekali dgn contact number ye..sy mmg plan nak ke sana. kalau kena dengan baget boleh bw mak ayah sekali=)

ni emailnya :sweetshopping86@yahoo.com

SEK DURA KUALA BERANG said...

zamri

Salam ...
Saya sangat berminat pergi melancong dan alhamdullilah setakat ini dah byk tempat saya pergi.

Cuma pada kali ini saya ingin pergi ke Jakarta dlm bulan mei ini dan jika selama ini saya pergi menngunakan taurist guide dari malaysia yg menguruskan segala-galanya.

Pada kali ini saya bercadang hendak menggunakan taurist guide terus dari indon agar dapat mengurangkan kos yg ditanggung.

Harap pihak tuan dapat memberikan cadangan taurist guide di indon.

TQ

juhari_zamri@yahoo.com

Anonymous said...

saya nak ke bandung..
boleh tak email ape2 yg patut psal duit ni..pening la duit indosnesia ni..huhu

littleniwan_waniy@yahoo.com

Cik Siti said...

assalam, thanks ye tuan tanah. byk tips berguna. bos nk buat trip ke bandung xlama lagi, nasib baik ad post yg mcm ni.. boleh ready.. yeayy... =)

Anonymous said...

salam....bleh ker bagi SENARAI TUKARAN WANG INDONESIA-MALAYSIA kt saya....ni email sy arafat@prk.moh.gov.my

Anonymous said...

Boleh x emailkan saya list tukaran wang ... nie email saya... dhiafiruz@yahoo.com

Anonymous said...

Nie email saya dhiafiruz@yahoo.com...tlg emailkannlist tukarannwang asing

Anonymous said...

salam.

bleh emailkan list tukaran duit x,,tq in advance

fathiahzakaria@yahoo.com

Anonymous said...

Tolong email list tukaran matawang.


isamalisa@gmail.com

Anonymous said...

salam..byk info yg berguna kt sini...t ksh cikgu sb share...btw saya nk mintak tlg cikgu emelkan jadual pertukaran duit tu blh tak...nx week insyaallah ke bandung...my emel add faz8910@yahoo.com

tq..

Anonymous said...

Salam cikgu...tlg emailkn list tukaran wang asing n no contact supir klu ade...nxt 2 weeks nk ke bandung...

aznalisa.azmi@yahoo.com


Tq

Anonymous said...

post ni tersangat membantu..tq very much ;)

F|EDA said...

Salam..nk mintk sent list tukaran wang indonesia malaysia tu leh tk..nie mail kite unieys@gmail.com..terima kasih..sharing is caring :)

Anis Zahirah said...

salam...
boleh emelkan list tukaran matawang tu kat sy dan contact travel agent yang awak guna? sy pun nak ke jakarta bandung gak bln 11 ni..boleh la jadikan panduan w/pon rate x sama.. :)

emel: anis.zahirah86@gmail.com

Uncle Zul said...

macam2 blog tips ke Bandung uncle dah baca, rasanya this is the best tips walau x der gambar....seriously

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.

Saya sudah baca banyak sekali dari Tuan/Puan yang menanyakan dan minta senarai nilai tukar mata wang antara RM dengan Rupiah.

Sebagai informasi untuk Tuan/Puan harga mata wang di Indonesia setiap saat berobah, tidak ada yang tetap harganya.

Wassalam
Amsyahril

tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan


Mutiara transport Bandung ada menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, dan peramah
Jenis Kereta: Innova, Avanza, Apv Suzuki, pregio (10 seat), isuzu elf (15-17 seat)

Free & Eazy Program

Harga kereta Avanza , Apv Suzuki , and Daihatsu Luxio (sewa kereta, upah supir, petrol & parking) :
Bandung City Tour = Rp425 ribu/perday (8 pagi - 10 mlm = 14 hour)

No. H/P(call,sms, whatsapp): +62 858 6137 8328 ;

CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
telefon office : +62 8888 9177 00
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30d1 82f0
email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

Daya said...

Assalamualaikum, boleh email kepada saya anggaran tukaran wang di sana? Ibu saya akan mengikuti rombongan kesana, jadi saya ingat nak print and bagi dia pegang supaya tak terpedaya. Kalau Encik boleh membantu tolong email ke nordayanazulkifli@gmail.com. Untuk makluman ketika ibu saya menukar wang rupiah minggu lepas tukaran dia adalah IDR 1 juta = RM288.

terima askih atas bantuan saudara.

tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan

Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong.

Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

Free & Eazy Program Tour (up to you)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Kereta Taip Daily/14 hour

Suzuki APV ( 7seat ) Rp 425,000

Toyota Avanza ( 6seat ) Rp 425,000

Toyota Innova ( 7seat ) Rp 600,000

KIA Pregio ( 10seat ) Rp 650,000

Isuzu Elf ( 11-15 tempat duduk ) Rp 750,000

Isuzu Elf Long 16 tempat duduk IDR 950,000


Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.


CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
telefon office : +62 8888 9177 00
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

Anonymous said...

nabila24989@hotmail.com

Anonymous said...

Assalaualaikum...ble tak emailkan jadual pertukaran duit RM dengan Rupia.. qadijahqadir@yahoo.com

Thanks.

Anonymous said...

nak senarai tukaran wang. bromeo_cruz@yahoo.com

thank you banyak banyak

MahazirMusa said...

Assalamualaikum cikgu mohon senarai tukaran wang indonesia. email mahazir.musa@gmail.com. tksh ya

MahazirMusa said...

Assalaualaikum...minta emailkan jadual pertukaran duit rm ke rupiah mahazir.musa@gmail.com tksh

Anonymous said...

Salam Cg.. Tumpang tnya kt sni.. Sapa di bandung pada 27-30 Nov 2013 ni.. Jom share supir.. Sy br2 jer ni.. Jaa 0135904960.. Cg.. Nie emel akak.. Nk converter list tu leh sbb esk di medan 3 ari. jaja7472@yahoo.com.my

Anonymous said...

akom..pls emailkn list tukaran wang pd sy..thnx
dlamy_508@yahoo.com

Anonymous said...

salam.

bleh emailkan list tukaran duit x,,TIMA KASIH

norhanisah4216@gmail.com

Anonymous said...

salam ..boleh emailkn list tukaran wang pd sy..tq cikgu..
norhanisah4216@gmail.com

Anonymous said...

Salam
Boleh emelkan kadar tukaran wang tak
sebab saya next week akan ke bandung

emel : norhaniza@jpj.gov.my

atau niza_mzin@yahoo.com

Anonymous said...

nak senarai tukaran wang. tq. email : miss_whatever_4101@yahoo.com

Anonymous said...

SALAM
NAK MINTAK TOLONG EMAILKAN SENARAI TUKARAN WANG INDONESIA-MALAYSIA

email : imp_sec2@cfa.com.my

Anonymous said...

nak senarai tukaran wang. tq.

email : imp_sec2@cfa.com.my

Anonymous said...

boleh tlg emailkan saya senarai tukaran wang asing tu..tq

hasrulizam@gmail.com

Rafieza Rajudin said...

SALAM
boleh emelkan list tukaran matawang tu kat sy? sy pun nak ke bandung gak ujung bln depan ni..boleh la jadikan panduan w/pon rate x sama..

dksrafizah@gmail.com

Anonymous said...

Anonymous said...
Assalam
boleh tlg emailkan saya senarai tukaran wang asing..
Tq..


diablogurlz@yahoo.com

Sofia Zara said...

Assalammualaikum.. In Sya Allah bln 5 ni sy pegi dgn adik n kwn2.. so nk th bajet dr segi mkn/hotel/shopping sikit2.. Sy igt nk bwk dlm rm500 n adik yg study lg kate nk bwk rm300,ermm.. ni email sy hauraradhiyah@yahoo.com tq..

AsyiQinRuhmiLin said...

Assalamualaikum cikgu, boleh x tlg emailkan senarai tukaran mata wang asing dgn email tourist guide yg cikgu guna ? Yg psl bajet tu kan . 1 juta rupiah tu termasuk sekali dgn pengangkutan, tmpt tgl, shopping semua ke atau asing2 ??

Sorry byk tanye, sbb nak plan utk trip Uni .

nunuyisasyiqin@yahoo.com . TQ .

Anonymous said...

entry yang sgt membantu.. saya nk tahu nilai malaysia dan jakarta..

ain_hisammuddin@yahoo.com

tony transport bandung said...

Salam,
Jom pegi bandung 199rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage, Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*Check out Hotel *rumah kain sulam kat taman kopo
*cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*minimum 6 pax (199rm), kalau 4 pax (239rm), kalau 2pax (279rm)
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

Mohd Tony Whatapps / call / sms : +62 858 6137 8328 (fast response)
Email : Tonytransportbandung@gmail.com

tony transport bandung said...

Salam Tuan / Puan

MBTS~ Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra,jujur, dan peramah

Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu +Parking +petrol + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Toyota Avanza ( 6seat ) 125 RM

Isuzu Elf ( 12seat ) 195 RM

Isuzu Elf Long (16seat) 270RM

*no extra caj jika nak pegi tangkuban perahu or kawah putih (dalam beza hari)
* we dont need deposit and no penalty if cancle

CALL / text / whatsapp

WhatsApp : +62 858 6137 8328 (fast response)

pin blackberry : 746C D4CE

tonytransportbandung@gmail.com

Anonymous said...

Hi cigu..ble tak emailkn contact no dn email tourist guide yg cigu guna..oelixsia@gmail.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails